Monday 12 May 2008

αναπάντεχος σλασ εντυπωσιακός σλασ μυστήριος σλασ γιου νέημ ητ

Αυτο το Σαββατοκυριακο δοκιμασα ακομη μια συνταγη του Κουρακαο. Καθως το μαυρισμα μου ξανοιγει ολο και περισσοτερο προσπαθω να κρατησω τις διακοπες ζωντανες. Ακομη ενας λογος που φτιαχνω με μανια (και λιγο αγχος) τα Κουρακαινα γλυκα ειναι και ο Κλειτον. Ο Κλειτον λοιπον ειναι ενας Κουρακαινος της Ολλανδιας (γεννημενος στην Ολλανδια απο γονεις απο το Κουρακαο) που μας παραγγειλε γλυκα απο τις διακοπες μας. Δυστυχως η συντροφια μου ξεχασε την παραγγελεια και με γεμισε τυψεις. Παντως μεχρι τωρα οι τενταλαριες και οι κοκαδες εκτιμηθηκαν και τα σχολια ηταν θετικοτατα.

Υλικα
2 καρυδες
500γρ ζαχαρη
400γρ νερο
Χυμος απο μισο λεμονι
Χρωματα και αρωματα προερετικα

Οπως και με τις τεντλαριες, αρχισα βραζοντας ενα σιροπι μεχρι τους 100 βαθμους. Οσο το σιροπι μου εβραζε ασχοληθηκα με τις καρυδες. Οι καρυδες εχουν 3 ‘ματια’. Με την βοηθεια ενος σφυριου και ενος κατσαβιδιου (που το ειχα πρωτα πλυνει επιμελως) ανοιξα δυο τρυπες στα ‘ματια της καρυδας και αδειασα το ζουμι. Μετα εβαλα την καθε καρυδα σε μια καθαρη σακουλα και την πεταξα με δυναμη στα πλακακια της αυλης. Ξεχωρισα την ψιχα της καρυδας απο το ξυλινο κελυφος. Ηθελα να ξεφλουδισω τις καρυδες, ωστε οι κοκαδες μου να ειναι ασπρες. Ο ευκολοτερος τροπος ηταν να ξυσω το καφε φλουδι λιγακι στην ψιλη πλευρα του ρεντε μου-οπως κανουμε τα πορτοκαλια για γλυκο περιπου. Ετριψα τις καρυδες στον τριφτη και τις εριξα μαζι με το λεμονι στο σιροπι που ειχε εντωμεταξυ φτασει τους 100 βαθμους.

Απο οτι καταλαβα, το ζητουμενο ειναι να γινουν οι καρυδες ‘γλυκο’, να αντικατασταθει, με αλλα λογια, το νερο που εχουν την σαρκα τους με σιροπι. Εφτασα παλι το μιγμα σε πολυ ψηλη θερμοκρασια-αλλα οχι παλι στους 100 βαθμους. Πρεπει το γλυκο να ειναι καλα δεμενο αλλα οχι υπερβολικα, γιατι αλλιως οι κοκαδες θα ειναι και αυτες πολυ σκληρες. Σε αυτη την φαση, πιστη στην Κουρακαινη παραδοση, χωρισα λιγο απο το μειγμα και το ανακατεψα με αρωμα μπανανας και πρασινο χρωμα ζαχαροπλαστικης. Απλωσα κουταλιες απο το μειγμα πανω σε λαδοκολα και αφησα να στεγνωσουν καλα (μια ολοκληρη μερα). Φυλαω τις κοκαδες στο ψυγειο και τις επισκεπτομαι συχνα! Πρεπει να παραδεχτω πως μου αρεσουν περισοτερο οι ασπρες, εχουν εντονη γευση καρυδας και ειναι νοστιμα μαστιχωτες!
ΥΓ. Ο τιτλος του σημερινου ποστ ειναι ευγενικη χορηγεια του http://www.provatos.blogspot.com

2 comments:

elie said...

Μελένια, έχεις μια πρόσκληση εδώ.

Μελενια said...

Τελεια!!! Θα το σκεφτω και θα παιξω πολυ συντομα. ευχαριστω για την προσκληση