Saturday 17 May 2008

μα τετοια προκοπη που μ'επιασε!


Εκανα ανοιξιατικες δουλεις και σε μια εκαθαριση των ντουλαπιων της κουζινας, βρηκα ενα βαζακι
mince meat ξεχασμενο απο τα Χριστουγεννα. Το mince meat, ειναι ενα Εγγλεζικο παρασκευασμα με σταφιδες, μαρμελαδα, ξυσμα εσπεριδοειδων, τετοια πραγματα. Οι Εγγλεζοι φτιαχνουμε με αυτο ταρτιτσες που ειναι πολυ χαρακτηριστηκες. Ανοιξιατικα βεβαια δεν λεει να φτιαχνω mince pies, οποτε το αξιοποιησα σε μια συνταγη για ‘φετες’ βρωμης. Ειναι γευστικο γλυκακι που επιπλεον ειναι και υγειηνο: εχει παρα πολλες φυτικες ινες και το αγαπουν ακομη και τα παιδακια (τσεκαρισμενο!)

Υλικα
Γεμιση
300γρ χουρμαδες χωρις κουκουτσια
1 φλυτζανι νερο
Βανιλια
1
βαζακι (350γρ νομιζω) mince meat

Για την ζυμη
2 φλυτζανια κουακερ βρωμη
1 φλυτζανι αλευρι
¾ φλυτζανι ζαχαρη
1 πλακα βουτυρο
½ κουταλακι σοδα φαγητου
Μια πρεζα αλατι
Κανελιτσα

Αρχισα φτιαχνοντας την γεμιση. Εκοψα τους χουρμαδες σε κοματακια και τους εβαλα να βρασουν με το νερο μεχρι να μαλακωσουν και να πιουν το ζουμακι. Μετα τα πατησα ακομη λιγακι με ενα πιρουνι και προσθεσα το mince meat και την βανιλια. Αφησα την γεμιση μου στην ακρη να κρυωσει λιγακι.

Για την ζυμη, ανακατεψα ολα τα στεραια υλικα μαζι και προσθεσα το βουτυρο κρυο και κομενο κομματακια. Ετριψα με τα δακρυλα μεχρι να γινει σαν ψιχουλα.

Πηρα ενα τετραγωνο ταψακι μεταλικο (30χ40 περιπου) και το βουτυρωσα καλα. Εριξα τα μισα ‘ψιχουλα’ και τα πατησα καλα με ενα κουταλι και σε καποια φαση και με τις παλαμες μου. Εριξα την γεμιση και την απλωσα να παει παντου. Τελειωσα πασπαλιζοντας τα υπολοιπα ψιχουλα πανω στην γεμιση. Εψησα το γλυκο για περιπου 1 ωρα μεχρι να ροδισει. Διατηρειται αρκετο καιρο σε ενα καλα κλεισμενο ταπερακι.

2 comments:

"ζαχαρούλα.." said...

ουπς... αυτό φαίνεται θαύμα!!!!!!!

thx!!!!!!

φιλάκια!!!!!!!

Μελενια said...

Γεια σου Ζαχαρουλα, ειναι πραγματι πειρασμος!