Saturday 5 April 2008

Εκμεκ μαμας.

Το φτιαχνουμε πααααρα πολλα χρονια αλλα δεν θυμομαστε απο που το ειδαμε, πως το ακουσαμε. Παντως καπου στις αρχες της δεκαετιας του 80, τοτε με τις βατες στα σακακια και τα φουντωτα μαλλια.


Υλικα
½ κιλο κανταιφι
¾ πλακας βουτυρο φρεσκο
1 ½ κουπα καρυδια χοντροαλεσμενα
3 κουταλιες σουπας φρυγανια
1 γερη πρεζα κανελα.

Σιροπι
4 φλυτζανια ζαχαρη
2 φλυτζανια νερο
Χυμο απο μισο λεμονι
Λουριδες φλουδας (το κιτρινο μονο) απο το λεμονι

Κρεμα ζαχαροπλαστικης
Χτυπημενη κρεμα γαλακτος

Αρχιζουμε φτιαχνοντας το σιροπι (για να κρυωνει). Σε κατσαρολα βαζουμε το νερο και την ζαχαρη μαζι με το κιτρινο του λεμονιου. Βραζουμε καλα να ψιλοδεσει και αφηνουμε να κρυωσει καλα.

Ξενουμε το μισο κανταιφι σε καλα βουτυρομενο ταψι, ριχουμε τα καρυδια ανακατεμενα με την φρυγανια και την κανελα. Ξενουμε το υπολοιπο κανταιφι και περιχυνουμε το ολο με το βουτυρο, προσεχοντας να ‘πασαλειφτει’ ολο το κανταιφι. Ψηνουμε στους 180 βαθμους μεχρι να ροδισει (περιπου μιση ωρα ισως και λιγο παραπανω).

Σιροπιαζουμε το κανταιφι καυτο με το κρυο σιροπι.

Αφηνουμε το κανταιφι να τραβηξει το σιροπι του και να κρυωσει καλα. Θα μας παρει περιπου 2 ωρες. Ριχουμε απο πανω μια δοση κρεμας ζαχαροπλαστικης. Ειναι σημαντικο να αφησουμε την κρεμα να κρυωσει λιγακι για να μην μας πανιασει το κανταιφι. Αφηνουμε την κρεμα να κρυωσει εντελως και στολιζουμε με χτυπημενη κρεμα γαλακτος, βυσινακια, καρυδακια κοκ.

Ειναι μπελαλιδικο το ξερω, αλλα πολυ νοστιμο, παραδοσιακο και θα εντυπωσιασει την πεθερα σας.

10 comments:

Anonymous said...

Μελένια
δεν ξέρω τίποτα για σένα, μάλλον δεν κατάφερα να βρω το "προφίλ" σου (είμαι λιγάκι καινούργια στο θέμα διαδίκτυο) ή δεν έχεις;
Αυτό που ξέρω όμως, είναι ότι σε διαβάζω κάμποσο καιρό τώρα κι έχεις γίνει για μένα κάτι ανάμεσα σε καλή νεράϊδα και σε ιντερνετική εξάρτηση. Έχω φτιάξει αρκετά από τα...καλούδια που προτείνεις κατά καιρούς αλλά δεν έχω ξαναγράψει - ε, νομίζω ότι ήρθε η ώρα!
Θέλω μόνο να σου πω ευχαριστώ για το υπέροχο,ζωντανό μπλογκ...και...
keep walking (μετάφραση: Πάντα Τέτοια)!

Μαρία

Μελενια said...

Geia sou Maria, Efxaristo gia ta kala sou logia kai xairomai pou euxaristiese ta gluka!! Den exo profile (ti na grapso...afino tin zaxari na ta pei ola :-)
Kalles epituxies!!

Anonymous said...

Μελένια ,είσαι καταπληκτική!θα μπω στον πειρασμό να κάνω το "εκμέκ μαμάς".Σε παρακαλώ διευκρινισέ μου
πώς κάνεις 1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Ευχαριστώ προκαταβολικά!
Συνέχισε να μας εντυπωσιάζεις

Lina

Μελενια said...

Γεια Lina, αν κανεις κλικ πανω στην λεξη κρεμα ζαχαροπλαστικης, σε παει σε μια παλιοτερη συνταγη που περιγραφει την κρεμα ζαχαροπλαστικης. Σου ευχομαι καλη επιτυχια!

Anonymous said...

Μελένια, με κάλυψες απολύτως.Ευχαριστώ για την αμεσότητα.
Είσαι η πιο γλυκιά και ζεστή παρουσία
στο διαδίκτυο.Είμαι ευτυχής που σε ανακάλυψα.Να είσαι πάντα καλά και να μας δείχνεις τις υπέροχες δημιουργίες σου!
Lina

Anonymous said...

Γειά σου Μελένια!!

Το εκμέκ είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά. Ανυπομονώ να το φτιάξω.
Θα ήθελα μία διευκρίνιση: Όταν λες φρέσκο βούτυρο τι εννοείς? Αυτό που είναι σε βαζάκια στο ΣΜ και μοιάζει οπτικά με φυτίνη ή το βούτυρο κερκύρας? Μήπως μπορείς να προτείνεις κάποιο προϊόν συγκεκριμένο?

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων

Arience

elie said...

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, μελένια!

Μελενια said...

Ariance, συγνωμη για την καθυστηρημενη απαντηση, ελπιζω να προλαβα. Μ την εκφραση 'φρεσκο βουτυρο' εννοω αληθινο βουτυρο αγελαδας και οχι μαργαρινη. Σε πολλα γλυκα το βουτυρο μπορει καλλιστα να αντικατασταθει κατα την γνωμη μου, στο εκμεκ ομως το βουτυρο γαλακτος δινει αλλη νοστιμια. Συνηθως χρησιμοποιω αυτο που ειναι σε πλακα και εχει 80% λιπαρα. Το κερκυρας και αυτα στα βαζακια ειναι πολλες φορες διευγασμενα και εχουν περισσοτερα λιπαρα.
Καλη Ανασταση

Anonymous said...

Μελένια,
"Χριστός Ανέστη"Το εκμέκ έγινε τέλειο!¨Εκλεψε την παράσταση στο αναστάσιμο τραπέζι!Στην παρασκευή της κρέμας(από φόβο μήπως σβωλιάσει)έκανα μια υπέρβαση,αλλά το αποτέλεσμα ήταν αψογο!Χτύπησα τα αυγά στο μίξερ,ενσωμάτωσα τη ζάχαρη και το αλεύρι,πρόσθεσα το γάλα κρύο και εδεσα το μίγμα σε χαμηλή θερμοκρασία. Με συνεχές ανάδεμα έδεσε η κρέμα και δεν κόλλησε καθόλου!Απέσυρα και πρόσθεσα το βούτυρο με τη βανίλια.
Ωραίο γλυκό και καθόλου λιγωτικό!
και σε άλλα....
Lina

Anonymous said...

Χιλια ευχαριστω για την υπεροχη συνταγη!Γλυκητατο μπλογκ και γλυκυτατη οικοδεσποινα!Μηπως θα μπορουσα να εχω τις διαστασεις απο το ταψι;
Ευχαριστω πολυ
Σοφια