Επιστρέφοντας στο σπίτι πήρα 3 μέρες άδεια για να βάλω σε εφαρμογή τις καινούργιες μου συνταγές και να καθαρίσω το σπίτι.
Η ζήμη για τα άσπρα μπισκοτάκια, είναι καλόβουλη, πολύ ευπλαστη και πολύ απλή. Η Αννελέν, η συνάδερφος-έμπνευση για αυτά τα μπισκότα, μου την εξήγησε σαν συνταγή '1-1-2'. Δηλαδή 1 μέρος βιτάμ, 1 μέρος ζάχαρη και 2 μέρη αλέυρι. Τα μέρη αυτά είναι σε γραμμάρια και όχι ογκομετρικά. Για να φτιάξω μια αρκετά μεγάλη δόση ζύμης χρησιμοποιήσα
250γρ βιταμ
250γρ ζάχαρη
μισό κιλό αλεύρι.
Χτύπησα με το μίξερ το βιτάμ με την ζάχαρη και για να γίνουν τα υλικά ζυμάρι πρόσθεσα 2 αυγά. Άρχισα να προσθέτω και το αλέυρι μέχρι να γίνει λεία ζύμη. Σε κάποια φάση το μίξερ μου τα βρήκε σκούρα και άρχισα να αναμειγνύω με τα χέρια. Η ζύμη χρειάστηκε και λίγο νεράκι και να πλάθεται. Άνοιξα σε φύλο, έκοψα με τα κουπ πατ, έψησα σε μέτριο φούρνο και άφησα τα μπισκοτάκια να κρυώσουν καλά.
Η ζύμη για τα μπισκοτάκια λεμπκουχεν ήταν εξίσου καλόβουλη. Απαραίτητο συστατικό για τα λεμπκουχεν είναι το μίγμα μπαχαρικών λεμπκουχεν. Είχα την ευκαιρία να το αγοράσω έτοιμο στο Μοναχο αλλα στο ιντερνετ βρήσκω πως αν θελουμε να το φτιάξουμε στο σπίτι χρειαζόμαστε κανέλα, γαρύφαλο, μοσχοκάρυδο κτλ.
Υλικά
150γρ μολάσσα
80γρ ζαχαρη μαυρη
50γρ βούτυρο
250γρ αλευρι 2κουταλιές baking powder
1 αυγό
ξύσμα λεμονιού
κανέλογαρυφαλλα
Ζεστανα σε κατσαρολιτσα την μολασσα, την ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να λιώσουν καλά. Το άφησα να κρυώσει αρκετά (να μην κόψει το αυγό) και έριξα το αυγό και τα υπόλοιπα υλικά. Η ζύμη βρήκε ακριβώς, δεν χρειάστηκε επιπλέον αλεύρι, ούτε επιπλέον υγρό. Απλωσα σε φύλο, έκοψα με κουπ πατ και έψησα στους 170 για 10-15 λεπτά.
Το διακοσμητικό γλάσο που χρησιμοποίησα λέγεται royal icing (βασιλικό γλάσο) και είναι ιδανικό για διακόσμηση καθώς όταν στεγνώνει γίνεται σκληρό και διατηρεί τα χρώματα ζωντανά. Οι αναλογίες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αννελέν, είναι:
1 ασπράδι αυγού
250 γρ άχνη ζάχαρη
Οι αναλογίες αυτές δίνουν αρκετά σφιχτό γλασο που είναι ιδανικό για 'γράψιμο'. Το ίδιο γλάσο το αραίωνα με λίγο νερό, ή με το χρώμα του, για να πλημυρίσω τα μπισκοτάκια. Στο ιντερνετ βρήκα και ένα φανταστικό βιντεάκι που μου έμαθε τα μυστικά της διακόσμησης και που το παραθέτω εδω. Τα εξηγεί πολύ καλυτερα απο τα γραψίματά μου.
Η πυκνότητα του γλάσου είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία των διακοσμήσεων και πρέπει να παραδεχτώ πως πολλές φορές χρειάστηκε να διορθώσω την πυκνότητα για να πετύχω το αποτέλεσμα που ήθελα.
Τα μπισκοτάκια αυτά, μαζί με όμορφες κούπες για καφέ, θα είναι τα Χριστουγεννιάτικα δώρα μου για τους φίλους. Το δικό μου δώρο ήταν η δημιουργία τους. Όπως πάντα, το καταευχαριστήθηκα.
5 comments:
Αγαπητή φίλη,
Καλά χριστούγεννα σου εύχομαι! Να είσαι καλά, να φας καλάς -όπως και εμείς!!- και να έχεις όμορφες στιγμές με ανθρώπους που αγαπάς!
πολλα φιλια,
κωνσταντίνα
ΌΣΟ ΘΡΗΝΕΙ Η ΜΑΛΛΙΩΤΑΚΗ Η ΠΟΠΗ, ΚΟΙΝΩΣ ΠΟΠΑΡΑ, ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΠΟΑ ΧΑΡΙΕΝΤΙΚΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ! ΝΤΡΟΠΗ! ΑΥΤΗ ΒΠΑΛΕΥΕΙ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΘΑ ΦΤΙΑΧΝΟΜΑΙ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΜΕ ΣΧΗΜΑΤΑ!: ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ, ΕΤΣΙ ΝΑΙ; ΦΤΙΑΞΤΕ ΚΟΛΥΒΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΑΛΛΙΩΤΑΚΗ ΠΟΠΗ ΝΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙΤΕ.
Καλές γιορτές και σε εσένα Κνωσταντίνα! Ο,τι επιθυμείς.
΄Σας παρακαλώ' @ σίγουρα το σχόλιό σου έχει μια λογική. Αν ακολουθήσουμε αυτή την λογική όμως δεν θα σταματήσουμε να θρηνούμε (για τα παιδιά στην Αφρική, τις γυναίνες στην μέση Ανατολή και όλους τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν.Προτιμώ λοιπόν να είμαι αισιόδοξη.
Καμία λογική δεν έχει, χιουμορ ήταν (χρωματος βάλε εσύ)!
Χρονια πολλά! Να περνάτε πάντα καλά και αισιόδοξα!
Υπέροχα φαίνονται!!
Καλές γιορτές! Καλή χρονιά!!
Post a Comment