Monday 30 March 2009

Πηγα στο Παρισι και εφερα... 1

Πηγα για σαββατοκυριακο στο Παρισι. Η αληθεια είναι πως ειχα ξαναπαει αρκετες φορες για δουλεια, αλλα βεβαια αυτο δεν μετραει. Περασα υπεροχα! Επισκευτηκα τον Πυργο του Αιφελ, τις Βερσαλιες κτλ κτλ. Αγορασα, οπως ειναι σωστο, και τα απαραιτητα της ζαχαροπλαστικης μεταξυ των οποιων και φορμιτσες για κανελς (canneles). Τα γλυκακια αυτα τα ειχα ξαναφαει αγορασμενα απο τις αλυσιδες ζαχαροπλαστιων σε σταθμους και αεροδρομια αλλα δεν ειχα ιδεα πως φτιαχνονται. Οταν ειδα τις φορμιτσες στο σουπερμαρκετ δεν μπορεσα να αντισταθω (ως συνηθως). Απο εξω μοιαζουν με κεκακια αλλα δεν ειναι. Στην πραγματικοτητα ειναι κατι σαν παραφημενη κρεμα με τραγανη κρουστα. Την συνταγη που χρησιμοποιησα και παραθετω, την βρηκα στο ιντερνετ. Επισης ειδα βιντεο στο youtube για να παρω μια καλυτερη ιδεα τι να περιμενω. Καλα που ειδα τα βιντεο-θα ειχε γινει ο φουρνος μου χαλια.


Υλικα
1/2 λιτρο γαλα
2 αυγα
2 κροκους
100γρ αλευρι
250γρ ζαχαρη
50 γρ βουτυρο
1 βανιλια


Συμφωνα με την συνταγη ζεστανα το γαλα μαζι με το βουτυρο στον φουρνο μικροκυματων. Δεν το εβρασα, μονο το ζεστανα καλα μεχρι να λιωσει το βουτυρο. Ανακατεψα με το συρμα τα αυγα, τους κροκους, την βανιλια και την ζαχαρη. Τα χτυπησα καλα, ομως δεν νομιζω πως χρειαζεται. Προσθεσα το αλευρι και ανακατεψα ξανα. Προσθεσα και το ζεστο (οχι καυτο) γαλα λιγο λιγο. Αφησα το μιγμα στο ψυγειο (οπως ελεγε η συνταγη). Την επομενη μερα βουτυρωσα καλα τα φορμακια (σιλικονατα) και αναψα τον φουρνο στους 200 βαθμους. Γεμισα στα φορμακια στα 3/4 περιπου με το μιγμα το οποιο ειναι πολυ πολυ νερουλο! Εβαλα στο φουρνο και εψησα, για 60 λεπτα στους 200βαθμους. Ναι ξερω ακουγεται υπερβολικα ψημενο αλλα ετσι χρειαζεται. Το μιγμα 'βραζει' μεσα στα φορμακια και για να μην λερωθει ο φουρνος εβαλα τα φορμακια πανω σε ταψι. Αχ τι εξυπνη που ειμαι!

8 comments:

cook said...

φαινονται πολύ λαχταριστα...δεν τα ηξερα ουτε κατ'όνομα!...παλιοτερα ειχα φτιαξει μια παρομοια κρεμα που την εψησα ομως σε μπεν μαρι...αυτα ψηνονται χωρις νερο στο ταψι?
και τα ξεφορμαρεις κρυα?
υποθετω θα ειναι ωραια και μεσα σε μια μεγαλουτσικη στρογγυλη σιλικονατη φορμα,ή οχι?

γαστεροπλήξ said...

αν είναι νόστιμα όσο εμφανίσιμα δεν μας γλυτώνουν θα τα δοκιμάσουμε, μου θυμίζουν μια πουτίγκα που έφτιαχνε η μαμά μου, αλλά λίγο στο ψήσιμο μπερδεύτηκα, τα έβαζε σε ταψί με νερό, μήπως αυτό παραλείπετε στη συνταγή και το βίντεο, και είναι το ίδιο; θα μου πεις μια δοκιμή θα μας πείσει.

πάντως από εμφάνιση σχίζουν

mia maria said...

Έτσι και εγώ, αγοράζω κουζινικά στα ταξίδια μου. Με πειράζουν όλοι!
Φαίνονται πολύ νόστιμα! Δεν είναι και δύσκολα, ευτυχώς που εξήγησες τη διαδικασία.Μόνο που δεν έχω τα φορμάκια. Φαντάζομαι θα κάνει αυτή για τα μαφινς.

Μελενια said...

Καλησπερα,
Ειναι πραγματι πολυ νοστιμα. Ειδικα την πρωτη μερα που ειναι ακομη τραγανα, την επομενη μαλακωνουν και εμενα προσωπικα δεν μου αρεσαν τοσο πολυ. Οχι, δεν βαζω νερο στο ταψι. Πρεπει να διευκρινισω λιγακι καλυτερα νομιζω. Τα φορμακια ειναι σε ένα ταψι(κατι σαν μαφινοταψι σιλικονης αλλα με αλλο σχεδιο). Τα έβαλα πανω στο ταψι-λαμαρινα του φουρνου και τα ξεφορμαρισα μαλλον ζεστα (χωρις να καω βεβαια). Πιστευω πως θα γινονται και σε μαφινοταψι αλλα θα πρεπει να εχουν χωρο να φουσκωσουν (τα αυγα ενεκα) και να 'βρασουν'. Σιγουρα θα ακουμπουσα το μαφινοταψι στο ταψι λαμαρινα. Τα συνιστω ανεπιφυλακτα-εμενα μου αρεσαν τρελα και ειναι και κατι διαφορετικο που ξεφευγει απο τα συνηθει κεκακια.

Anonymous said...

Φαίνονται λαχταριστά.
Ανυπομωνώ να τα δοκιμάσω.
Φιλάκια μαμαδίστικα.

Μελενια said...

Εσυ η τελευταια...πότε λες να τα δοκιμάσεις????...Αντε!!!

Juanita La Quejica said...

Τα πρωτοδοκίμασα το Πάσχα στο Bordeaux, ύστερα από σύσταση μιας φίλης Γαλλίδας. Μου άρεσαν πάρα πολύ, αν και ομολογώ ότι δοκίμασα από εξαιρετικές ως αποτυχημένες εκδοχές. Ξέρεις τί μου έκανε εντύπωση; Η ακριβή τιμή τους στο αεροδρόμιο αλλά και στα καλά μαγαζιά. Σκέφτηκα να πάρω φορμούλες αλλά καθώς στα γλυκά δε τα πάω καλά... ίσως την επόμενη φορά.

Anonymous said...

αυτές τις ημέρες σκεφτομαι να τα κάνω αλλα φοβάμαι λιγάκι όταν θα τα βγάλω από την φόρμα ξεκολάνε εύκολα ? elsa