Εφτιαξα λοιπον κομποστα μια ετσι στα κουτουρου που μαλλον θα χρησιμευσει σε κεικ και γλυκα. Εφτιαξα επισης κι ενα γλυκοξινο τουρσι. Αυτο ειναι μαλλον νοστιμο, εχθες απογειωσε τις βαρετες χοιρινες μπριζολες μας.
Κομποστα
3 κιλα αχλαδια-περιπου
½ ζαχαρη
Νερο
Λιγο λεμονι
Καθαρισα τα αχλαδια και τα εκοψα στη μεση. Εβαλα την κατσαρολα περιπου 2 λιτρα νερο και την ζαχαρη. Τα εβρασα ζωηρα για περιπου 5 λεπτα και προσθεσα και τα αχλαδια. Εβρασα το ολο μεχρι τα αχλαδια να μαλακωσουν, προσθεσα το λεμονι και κενωσα στα βαζα. Η κομποστα δεν εχει αρκετη ζαχαρη και θα την διατηρησω στο ψυγειο.
Αχλαδια τουρσι
2 κιλα αχλαδια
1 λιτρο ξυδι απο κρασι (κοκκινο)
300γρ ζαχαρη
300 γρ σιροπι απο μηλα (appelstroop)
2 ξυλαρακια κανελα
1 κουταλια σουπας κοκκους πιπερι
1 κουταλια σουπας γαρυφαλα
1 λεμονι κομενο σε λεπτα φετακια.
Εβαλα ολα τα υλικα, εκτος απο τα αχλαδια, σε μεγαλη κατσαρολα πανω σε χαμηλη φωτια. Καθαρισα τα αχλαδια και τα εκοψα σε τεταρτα. Εντωμεταξυ η ζαχαρη και το σιροπι ειχαν λιωσει και το ζουμι ειχε αρχισει να ψιλοβραζει. Εριξα τα αχλαδια και τα εβρασα μεχρι να μαλακωσουν, οχι ομως και να λιωσουν. Τα κενωσα σε βαζο με πλαστικο καπακι (το ξυδι θα σκουριαζε μεταλικο καπακι). Τα αχλαδια θελουν λιγο χρονο, υπολογιζω κανενα μηνα, να ωριμασου. Το ζουμι που περισεψε το εδεσα με λιγο corn flour και το δοκιμασα αμεσως.
7 comments:
Πολύ με κέντρισαν τα αχλάδια τουρσί σου. Αλλά το σιρόπι από μήλα με προβληματίζει... πού να μπορώ να το βρω άραγε; Ή με τί να αντικαθίσταται;
Πρεπει να παραδεχτω οτι και εμενα με προβληματισε οταν εγραφα την συνταγη γιατι θελησα να βαλω ενα live link στο ονομα του συστατικου για περισσοτερες πληροφοριες και δεν βρηκα τιποτε στα Αγγλικα. Οταν εφτιαχνα τα αχλαδια μου φανηκε φανταστικη ιδεα γιατι δεν ειναι υπερβολικα γλυκο, εναι σκουρο (σχεδον μαυρο) και θα εδινε βαθος στη γευση. Ισως η μελασσα να το αντικαθηστουσε καλα. Επισης, οταν ειμουν Ελλαδα, ειδα ενα προιον που εμοιαζε σαν μελασσα αλλα ηταν απο σταφυλι. Δεν ξερω πως το λενε, και το σημαντικοτερο, δεν ξερω ποσο γλυκο ειναι: ισως και αυτο να μπορουσε να το αντικαταστησει. Ο πιο απλος τροπος, φανταζομαι, ειναι να αυξησεις την ζαχαρη στα 500γρ και να την αντικαταστησεις ολοκληρη με μαυρη ζαχαρη που και χρωμα θα σου προσφερει, και αυτην την γευση μελασσας. Το ζουμακι που δεν χωρουσε στο βαζο και το εδεσα με corn flour, εχει κατι σαν γευση ΗΡ sauce-αν ειναι ετσι και τα αχλαδια....πολυ χαιρομαι!
μήπως το σκούρο υγρό από σταφύλι ήταν το πετιμέζι που λέμε; δηλ.ο μούστος;
Ναι Betty τωρα που το λες κατι μου θυμιζει. Σαν συμπηκνωμενος μουστος, ακριβως.
Και πού χρησιμοποιείς το τουρσί; Μου κέντρισες το ενδιαφέρον γιατί τα αχλάδια στην αχλαδιά μου συνήθως πάνε χαμένα!
Τα αχλαδια τουρσι, λενε, τρωγονται σαν τσατνευ με κρυο κρεας, ζαμπον κτλ . Προσωπικα πολυ σπανια τρωω κρυο κρεας (μονο την περιοδο των Χριστουγεννων για την ακριβεια-συνηθως δεν περισευει για να κρυωσει) αλλα τα ευχαριστηθηκα πολυ με χοιρινες μπριζολες στο γκριλ και με στηθος κοτοπουλου στο γκριλ. Φανταζομαι πως θα ειναι ωραια και με αλλα 'βαρετα' κρεατικα ή ισως και οσπρια.
Ααααα, ευχαριστώ!
Post a Comment