Wednesday 26 September 2007

Καλο χειμωνα

Ο καιρος εσφηξε, αρχισαν οι μονοτονες φθινοπωρινες βροχες (οι βροχες δεν εχουν σταματησει καθολου-απλα το στυλακι τους αλλαζει) και η ορεξη γυριζει σε γευσεις που ταιριαζουν καλυτερα με ζεστα τσαγακια. Παλιομοδιτικο και νοσταλγικο κεικ καροτου λοιπον.


Για το κεικ

200γρ αλευρι

1 κουταλακι του γλυκου baking powder

1 κουταλακι του γλυκου διτανθρακικη σοδα

1 κουταλια της σουπας αναμεικτα μπαχαρικα (mixed spice) οπως κανελα, γαρυφαλο.

175 γρ ζαχαρη

2 αυγα

150μλ ηλιελαιο

200γρ καροτα τριμμενα στο ρεντε

½ κουπα σταφιδες

½ κουπα καρυδια

½ κουπα ινδοκαρυδο

Για το σιροπι

3 κουταλιες σουπας μαυρη ζαχαρη

1 κουταλια χυμο λεμονιου

½ κουπα χυμο πορτοκαλι

Για το γλασο

1 πακετο (250γρ) μασκαρπονε

2 κουταλιες σουπας στραγγιστο γιαουρτι

1 κουταλια αχνη

1 κουταλακι του γλυκου κανελα

Για να φτιαξω το κεικ χτυπησα τη ζαχαρη, τα αυγα και το λαδι με το συρμα να αφρατεψουν και προσθεσα το αλευρι ανακατεμενο με το baking powder, την σοδα, και τα μπαχαρικα. Οταν ενωθηκε το μειγμα προσθεσα και τα ξηροκαρπια και φουρνισα το κεικ σε στρογγυλο ταψακι (σαν κουμπωτη φορμα αλλα σιλικονης-καινουργιο gadget) σε μετριο προθερμασμενο φουρνο για 40 λεπτα. Το εβγαλα απο το φουρνο και το αφησα να κρυωσει καλα καλα. Το αλλο πρωι εφτιαξα το σιροπι ανακατευοντας ολα τα υλικα μαζι-ετσι χωρις να το βρασω. Εκοψα το κεικ στη μεση και σιροπιασα τα δισκακια. Συναρμολογησα το κεικ με το γλασο του, το φωτογραφησε και the rest is history που λενε και στο χωριο μου.

6 comments:

vasvoe said...

μιαμ! πολύ γρήγορα έφτασε η παραγγελία!!!

betty said...

Μ'αρέσει που περίμενα να δω τη δεύτερη φωτό για να το απολαύσω καλύτερα και το μόνο που έμεινε στη δεύτερη ήταν ένα...άδειο πιατάκι! Είναι πολύ πιο αστείο το αποτέλεσμα απ'ότι σκέφτηκες φωτογραφίζοντας.

Μελενια said...

Ετσι να μην ξεχνιωμαστε vasvoe.
Betty φανταζομαι τι επαθες: Η πρωτη φωτογραφια ηταν λιγο σκουρη και σκοτεινη οποτε περιμενες να κατεβει η δευτερη για να το δεις πιο καλα και.... το κεικ το ειχαμε φαει!!! Παντως ειχα πολυ πλακα οταν το φτιαχναμε. Ουτε τα καροτα δεν συμμαζεψαμε, ορμηξαμε στο γλυκο με το ντεκορ του ακομη, ορθιες στον μπαγκο!

Anonymous said...

Kαλέ δεν αφήσατε ούτε ψίχουλο, τόσο νόστιμο έγινε; χαχα!!!

Anonymous said...

εμενα μ'ενθουσιασε το γλασο!
ειχα φτιαξει ενα παλιοτερα,αλλα στη συνταγη το γλασο ειχε βουτυρο κι αυτο καθολου δε μου αρεσε στη γευση...το μασκαρπονε μου ακουγεται τελειο...το τυπωνω και το δοκιμαζω με την πρωτη ευκαιρια...μονο που λεω να παραλειψω τα καρυδια που δε τα συμπαθω γενικώς... :)

kiki said...

Μιααααααμ!