Thursday 6 December 2007

Ολλανδια αγαπη μου

Σημερα ειναι του Αγιου Νικολαου. Εχθες ηταν παραμονη και ο Αγιος Νικολαος εφερε δωρα σοκολατες και γλυκα σε ολα τα ΚΑΛΑ παιδακια.
Για εμας τους υπολοιπους τα γεμιστα σπεκουλας ηταν μια καλη παρηγορια.


Ζυμη
250γρ αλευρι
½ φακελακι baking
πρεζα αλατι
2 κουταλιες σουπας μπαχαρικα για σπεκουλας
150γρ σκουρη ζαχαρη
1520γρ βιταμ
3 κουταλιες σουπας γαλα

Γεμιση
250 γρ αμυγδαλομαρζιπαν
1 ασπραδι αυγου

κροκος αυγου για αλειμμα

Ανακατεψα ολα τα υλικα για την ζυμη και εφτιαξα ενα βολικο ζυμαρακι που ανοιξα σε χοντρο φυλλο και εκοψα με ομορφα κουπα πατ καρδουλες-ναι παλι! Ενωσα δυο-δυο καρδουλες με λιγο μαρζιπαν ανακατευμενο με το ασπραδι (για να μην παραειναι σφιχτο). Ενωσα τις καρδουλες και τις κολησα καλα για να μην αδειασουν. Οσο ασχημες και να ειναι ωμες, με το ψησιμο το ζημαρι λυωνει και οι ραφες δεν φαινονται πια. Αλειψα τα σπεκουλας με λιγο κροκο ανακατεμενο με νερο και εψησα σε μετριο φουρνο (180 βαθμους) για 15-20 λεπτα. Δεν ροδιζουν ιδιαιτερα γιατι ειναι αρκετα σκουρα ακομη και ωμα.

Τα σπεκουλας ειναι πολυ δημοφιλη στην Ολλανδια και το μπαχαρικο για κεικ και σπεκουλας το πουλανε στα σουπερ μαρκετ. Και εγω απο εκει το αγορασα. Ακομη και στην Γερμανια το πουλουν και εκει το λενε μπαχαρικο για Λεμπκουχεν. Δεν ειμαι σιγουρι οτι μπορει να το βρει κανεις και στην Ελλαδα-πολυ πιθανον. Παντως μπορει κανεις να το φτιαξει με τις παρακατω αναλογιες
15γρ κανελα
2 γρ γαρυφαλο
½ γρ καρδαμο
1 γρ ασπρο πιπερι
2 γρ μοσχοκαρυδο

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.