Wednesday 27 February 2008

Νυστα, νυστα, νυστα.....

Αχ τι χαρα! Ο Μπαλος με καλεσε σε μλογκοπαιχνιδο! Μεγαλος ενθουσιασμος! Ξερω τα βηματα-το διαβασα σε αλλα μπλογκ- και δεν κρατιεμαι να το κανω και εγω. Μονο ελπιζω το κοντινοτερο βιβλιο μου να ειναι κατι ‘μουσατο’ να δειξω το πνευμα και την σοφια μου!
Γκινια. Το κοντινοτερο βιβλιο μου ειναι τα πρακτικα συνεδριου της
EFSA (European Food Safety Authority). Εκαναν ενα συνεδριο το 2006 σχετικά με τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα. Το 2006, για πρωτη φορα η Ευρωπαικη Ενωση εδεησε να φτιαξει νομοθεσια για τους ισχυρισμους. Μεχρι τοτε, ο καθενας μπορουσε να πει (σχεδον) ανεξελεγκτα οτι θελει για το προιον του: οτι ειναι λαιτ, σε ομορφαινει, σου μεγαλωνει τα μαλια. Απο το 2006 υπαρχουν ενδειξεις για πια τροφιμα ειναι ‘λαιτ’, ποια ειναι ‘πηγες προτεινης’ κτλ. Επισης αν ενα τροφιμο φερει ισχυρισμους υγειας (η σοκολατα αυτη βοηθα στην καλη λειτουργεια της καρδιας), τοτε οι ισχυρισμοι αυτοι πρεπει να βασιζονται σε κλινικες ερευνες. Επιτελους!

Για να δουμε τωρα τι λεει η σελιδα 123: Δινει παραδειγματα απο προιοντα τα οποια επιτρεπονται να φερουν ισχυρισμους. Μερικα τροφιμα που ειναι μαλλον ανθυγειινα δεν επιτρεπεται να φερουν καθολου ισχυρισμους (γιατι και τα σουβλακια ειναι στην τελικη ‘καλες πηγες προτείνης’). Περιοδοι 6,7,8, λενε (σε ελευθερη μεταφραση:
Γαλα και γιαουρτια: Επιτρεπονται στο πληρες γαλα, γαλα με χαμηλα λιπαρα, γιαουρτια. Δεν επιτρεπονται σε ορισμενα πληρη γιαουρτια με φρουτα.
Μπισκοτα και αλμυρα κρακερακια¨ Κανενα μπισκοτο δεν επιτρεπεται, μονο 20% απο τα κρακερακια. Δεν επιτρεπονται ισχυρισμοι σε κανενα γλυκο μπισκοτο ουτε και σε κρακερακια με πολυ αλατι και λιπαρα.

Πολυ βαρετο. Αναρωτιεμαι αν τα κυδωνια στο φουρνο που εφαγα τις προαλλες θα μπορουσαν να φερ
ουν ισχυρισμο? Ισως κατι στο : ‘Προσοχη, το γλυκο αυτο θα ξεσηκωσει τις αισθησεις σας’!

Οποια δεν ξερει πως να μεταμορφωσει τα χνουδωτα φρουτακια σε ρουμπινενια απολαυση να ρωτησει την μαμας της. Αμεσως!

Πασα στις: Μικρη, Μαγια, Juanita, Ιφιγενεια, Μαρακι.

No comments: