Saturday, 8 March 2008

Ηρθε και η σειρα μου

Πριν απο κανα χρονο ολη η Ελληνικη μαγειρομπλογκοσφαιρα (λεμε τωρα) εφτιαχνε Banoffee-Μπανόφι. Διαφορες συνταγες κυκλοφορουσαν, μαζι με συζητησεις για το αυθεντικο Banoffee (απ'το banana και toffee).
Το προηγουμενο Σαββατοκυριακο εφτιαξα και εγω!. Δεν χρησιμοποιησα την αυθεντικη συνταγη αλλα μια πιο απλουστευμενη που ομως αξιζε τον κοπο. Οι μπανανες αρωματισαν το γλυκο και η καραμελα ισοροπουσε με την σαντιγυ σε ενα παιχνιδι γαργαλιστικο!


Για την βαση, ετριψα 4 φλυτζανια αποτυχημενα σπεκουλας και τα ανακατεψα με 1/2 φλυτζανι βουτυρο. Τα απλωσα μεσα σε μια κουμπωτη φορμα και το εβαλα στο ψυγειο για να πηξει η βαση. Για την καραμελα, εβρασα 1 κουτι ζαχαρουχο γαλα για περιπου δυο ωρες. Γεμισα ενα κατσαρολακι με νερο, εβαλα το κουτι χωρις να το ανοιξω και αρχισα να βραζω, το αφησα να βραζει ζωηρα-σαν φασολαδα κατι. Αφησα το κουτι να κρυωσει εντελως πριν το ανοιξω.
Απλωσα την καραμελα με ενα κουταλι πανω στην βαση, βοηθαει αν η βαση εχει κρυωσει καλα καλα. Εβαλα τις μπανανες κομμενες σε ροδελες πανω στην καραμελα και αποτελειωσα το γλυκο με μια γεναια στρωση σαντιγυ (χτυπημενη κρεμα γαλακτος με λιγη αχνη). Ηταν υπεροχο

3 comments:

Naf said...

ΟΚ....τώρα δεν βλέπω την ώρα να σχολάσω για να φτιάξω Banoffee..ή όπως το λένε.
κόλαση!!!

Anonymous said...

οκ....δεν έχω ασχοληθει με το είδος,αλλά αν ειχα μπανανες θα το εκανα εδώ και τώρα λεμε!!!!
btw...εχω αγοαρασει κατι αποτυχημενα σπεκουλας που δεν βλέπω την ωρα να ξεφορτωθω...
αντι να βραζεις το ζαχαρουχο να καραμελώσει... κυκλοφορουν βαζακια απο τη bonne mamman με καραμελα γάλακτος,τα εχεις δοκιμάσει;

Μελενια said...

σορι για την καθυστερηση με την απαντηση cook. Οχι την καραμελα της bonne mamman δεν την εχω δοκιμασει, πριν απο πολυ καιρο ειχα αγορασει μια αλλη μαρκα που ομως μου φανηκε πως δεν ηταν αρκετα γλυκια-η bonne mamman κανουν πολυ καλλες μαρμελαδες και καστανο οποτε υποθετο πως και την καραμελα την πετυχαινουν πολυ καλα