Τα σκαλτσούνια κατα την γνώμη μου, πρέπει να είναι φτιαγμένα με λουκούμι. Τριφτή ζύμη να αγκαλιάζει γλυκά μισολιωμένο λουκουμάκι! Για ακόμη πιο εξοτική γέυση, αλειψα τα ζεστά σκαλτσούνια με ροδόνερο πριν τα τυλίξω στην άχνη. Μια μικρή πινελιά ροδόνερο ήταν αρκετή.
Η συνταγή είναι της Θείας μου και είναι κλασικό γλυκάκι για την σαρακοστή των Χριστρουγέννων στο σπίτι της. Τα φτιάχνει κάθε χρόνο απο ότι θυμάμαι.
1 ½ κουτλάκι baking powder
½ κουταλάκι σόδα,
½ ποτήρι κράσί άσπρο
1 ποτήρι λάδι
Λουκούμια
Καρυδια
Ροδόνερο
Αχνη ζάχαρη
Ανακάτεψα το κρασί και το λάδι και πρόσθεσα το αλέυρι ανακατεμένο με το baking powder και την σόδα. Έγινε μια λαδωμένη ζύμη που δεν κολούσε καθόλου – πολύ καλόβολη. Άνοιξα σε χοντρο φύλλο και έκοψα με ένα στρογγυλο κουπ πατ. Δίπλωσα την ζύμη κρύβοντας μέσα ένα κομάτι λουκούμι και ένα κομματάκι καρυδι. Εψησα τα σκαλτσούνια σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν αλαφρά.
Με το που έβγαιναν απο τον φούρνο τους έριχνα μια πινελιά ροδόνερο και τα βουτούσα στην άχνη. Αντε και του χρόνου.
7 comments:
στην Πελ/νησο τα σκαλτσουνια γινονται μονο με καρυδι και κανελλογαρυφαλλα...με το λουκουμι(χωρις καρυδι!) τα προτιμω :)
χιχιχι λουκούμι ροκς!
Τ Ε Λ Ε Ι Α!!! Μελένια είσαι υπέροχη!
ακόμη θυμάμαι την απογοήτευσή μου όταν έφαγα το πρώτο μου σκαλτσούνι με μαρμελάδα. Πρέπει να ήμουν πολύ μικρή αλλά θυμάμαι να παραπονιέμαι στην μαμα μου οτι θέλω απο το αλλο το σκαλτσούνι!
Αν και κανείς δε το νιώθει Χριστούγεννα έρχονται. Κατακλείστε το μπλοκ με συνταγές χριστουγεννιάτικες. Άντε, να φουλάρει από συνταγές.
δουλευεις στην ολλανδια?
Ολλανδικά; Καιπως είναι αυτά τα Ολλανδικά ή Ολλανδέζικα;
Post a Comment