Sunday 28 October 2007

Πρωινες ατασταλιες

Το γλυκακι που φτιαχνω πιο συχνα απο ολα ειναι η κρεμα καραμελε. Ειναι ετσι συνδεμενη με κατι το θρεπτικο και το υγηεινο στο μυαλο μου. Ειναι και ευκολο-ντροπιαστικά ευκολο. Για την ακριβεια η 'αυθεντικη' συνταγη ειναι ευκολοτερη, βρισκω, απο το πακετακι. Αλλα και το πακετακι εχει την χαρη του. Να μοιρασεις την σκουρη καραμελα σε 4 μπλωλακια-να ζεστανεις το γαλα χωρις να το καψεις...και σε μιση ωρα να κουταλιαζεις την χλιαρη κρεμα!



Για την αυθεντικη φλαν η πιο μεγαλη συζητηση γινεται για τον τυπο του γαλακτος. Μερικες, μια συγκεκριμενη κεντροαμερικανα μου ερχεται στου νου, πιστευουν πως η φλαν πρεπει να γινεται με εβαπορε. Για την ακριβεια με αδιαλυτο εβαπορε! Προσωπικα πιστευω πως το αποστειρωμενο γαλα (αυτο που ειναι στο ραφι σε πλαστικο μπουκαλι) φτιαχνει την καλυτερη κρεμα γιατι εχει ηδη ζεσταθει σε υψηλη θερμοκρασια και τα ζακχαρα εχουν καραμελωσει. Περι ορεξεως βεβαια...

Καραμελα

12 κουταλιες σουπας ζαχαρη

1 κουταλια σουπας λεμονι

Κρεμα

6 αυγα

1 λιτρο γαλα (αποστειρωμενο)
1 φλιτζανι ζαχαρη

2 φακελακια βανιλια

Για να φτιαξω την καραμελα μετρησα την ζαχαρη σε ενα κατσαρολακι (γαλατιερα) και προσθεσα και το λεμονι. Εβαλα στην φωτια και αντισταθηκα στον πειρασμο να το ανακατεψω. Δεν αντεξα για πολυ ομως, μολις η ζαχαρη αρχισε να λιωνει αρχισα να 'παιζω' με τη καραμελα που ολο σκουραινε. Εβαλα περιπου μια γεματη κουταλια καραμελα (ισως και λιγο παραπανω) σε καθε φορμακι.

Για να φτιαξω την κρεμα, ζεστανα λιγο το γαλα ενω συγχρωνως χτυπησα την ζαχαρη με τα αυγα και τις βανιλιες σε ενα μπωλ. Δεν χρειαζονται κανενα σοβαρο χτυπημα, ετσι για να ενσωματωθουν μονο. Ουτε το γαλα χρειαζεται να καψει-λιγο να ζεσταθει μονο. Ανακατεψα τα δυο μιγματα με την απαραιτητη προσοχη (η προσοχη και το ρισκο ειναι ευθεως αναλογα με την θερμοκρασια του γαλακτος!).

Γεμισα τα φορμακια και τα αραδιασα σε ενα βαθουλο ταψι για μουσακα. Προσθεσα στο ταψι βραστο νερο απο τον βραστηρα και το εβαλα χαμηλα σε προθερμασμενο φουρνο στους 160ο C για μια ωρα.

Νομιζω πως η κρεμα βελτιωνεται με μια μερα, ή και δυο, στο ψυγειο. Για την φωτογραφηση την αναποδογυρισα. Το καλυτερο της ομως ειναι παγωμενη, με μια γερη δοση ουισκυ η μπραντυ απο πανω, κατευθειαν απο το φορμακι.

No comments: