Saturday 8 March 2008

ανακαλυψεις

Δεν χορταινω να φτιαχνω κεικ. Εχουν τοσες πολλες παραλλαγες σε γευση και τενχικες και γεμισεις. Το πρωτο γλυκο που εφτιαξα ποτε ηταν αλλωστε το κλασσικο κεικ γιαουρτιου της μαμας μου. Μετα προχωρησα σε αλλα πιο τσαχπινικα κεικ (με πολλες αποτυχιες στην πορεια) και συνεχιζω να ανακαλυπτω κεικ που με εκπλησουν, στην γευση και στην υφη.

Απ’οτι εχω καταλαβει το κεικ ειναι εθνικη υποθεση. Στην Αγγλια τους αρεσουν υγρα (moist) στην Ελλαδα μας αρεσουν αφρατα, στην Ολλανδια αγαπουν τα κεικ τους βαρια και λασπιασμενα. Στην Αμερικη τους αρεσουν υπερβολικα γλυκα!

Οταν, μια συναδερφος εφερε στο γραφειο ενα κεικ τριφτο που ελιωνε στο στομα επρεπε να της παρω την συνταγη και να την δοκιμασω. Το κεικ εχει γευση λεμονι αλλα φανταζομαι πως γινεται εξισου νοστιμο και με βανιλια.

Υλικα
3 αυγα
1 βανιλια
¼ φλιτζανιου γαλα
1 ½ φλυτζανια αλευρι
¾ φλυτζανιου ζαχαρη
1 κουταλακι
baking powder
Μια πρεζα αλατι
Ξυσμα λεμονιου
¾ πλακας βιταμ σε θερμοκρασια δωματιου (πολυ πολυ μαλακο!)


Σιροπακι
Χυμος ενος λεμονιου
½ φλυτζανι αχνη

Εριξα το αλευρι με το baking powder στο μπωλ και το βιταμ και χτυπησα στο μιξερ. Το βιταμ ειναι τοσο μαλακο που καλυπτει ολο το αλευρι. Χτυπησα καλα και προσθεσα την ζαχαρη το ξυσμα, το αλατι. Ανακατεψα ξεχωρα σε αλλο μπωλ το γαλα με τα αυγα να ενωθουν. Τα προσθεσα σε δυο δοσεις στο μιγμα του κεικ χτυπωντας οσο γινοταν λιγοτερο. Εψησα για 45λεπτα σε μετριο φουρνο (175 βαθμους).

Για το σιροπακι ανακατεψα το λεμονι με την ζαχαρη και περιεχυσα το κεικ οσο ηταν ακομη ζεστο.

Θα προτεινα να δοκιμασετε αυτο το κεικ, αγαπητη αναγνωστρια. Δεν σας εγγυωμαι οτι θα σας αρεσει, αλλα σιγουρα θα σας εκπληξει.

2 comments:

Anonymous said...

κανω κι εγω ενα παρόμοιο μονο που βάζω γιαούρτι αντι γάλα και το γλασαρω μ'ενα διαφανο γλάσο που εχει χυμο,ξύσμα λεμονιού ,ζαχαρη αχνη και μια σταλια γαλα...

Μελενια said...

Γεια σου cook πολυ καλη ακυγεται η συνταγη σου. Το γλασαρεις ζεστο το κεικ?