Friday 10 October 2008

Εξαιρετικά αφιερωμένο

Ωραίο το μπλε πιατάκι, ε; Αντάξιου του απίθανου γαλακτομπούρεκου της θείας Σοφίας. Η αυθεντική συνταγή, όπως την έμαθε η μαμά μου απο την θεία εδώ και καμια 20αριά χρόνια, είναι για τρίγωνα. Το κάθε φύλο τυλιγεται τριγωνικά με μια κουταλίτσα κρέμα, και τα τρίγωνα ψήνονται και σιροπιάζονται όπως και το απλωτό γαλακτομπούρεκο.

½ κιλό φύλα μπακλαβά
1 λίτρο γάλα
1 ½ φλιτζάνι σιμιγδλι ψιλό
1 ½ « ζάχαρη
4 αυγά
2 βανίλιες



Σιρόπι:
4 φλιτζάνια ζάχαρη
3 « νερό
½ λεμόνι τον χυμό

Ζέστανα το γάλα με την ζάχαρη και έριξα το σιμιγδάλι, ανακατέυοντας μέχρι η κρέμα να πήξει . Την κατέβασα από την φωτιά και έριξα τα αυγά ελαφρά κτυπημένα και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην ψηθούν πρόσθεσα και 50 γρ. βούτυρο και τις βανίλιες. Ανακάτεψα καλά καλά. Άπλωσα τα μισά φύλα στο πυρέξ μου βουτυρόνοντας τα, άπλωσα την κρέμα και τα υπόλοιπα φύλα. Έκοψα το γλύκο (σαν πίτα κάπως) και το έψησα για μια ώρα περιπου στους 150 βαθμούς. Το έβγαλα και το σιρόπιασα με το κρύο σιρόπι.

3 comments:

"ζαχαρούλα.." said...

ουπς... έπεσα στην σωστή ανάρτηση.. λατρεύω το γαλακτομπούρικο..

το μπλε πιατάκι .. άπαιχτο!

Anonymous said...

για ακομη πιο αφρατο αποτελεσμα θα έλεγα μόνο 3/4 κούπας σιμιγδάλι,1 κούπα ζάχαρη και τ'αυγα οπωσδήποτε χτυπημενα ως εξής, πρώτα τ'ασπραδια μαρεγκα και σιγα εναν εναν τους κρόκους..αυτος ο αφρος θα προστεθει σιγα σιγα στο τελος της κρεμας,η οποια θα μοιαζει...συννεφενια....μιλαμε για πολύ αφρατη κρεμα...

Μελενια said...

Τελεια η συμβουλή σου κουκ! Σίγουρα θα την δοκιμάσω και θα την πω και στην μαμα μου!
Ζαχαρούλα μου, τα σχολιά σου σαν το όνομα σου :-)