Monday 13 October 2008

Σε έξι μήνες πάλι

Η τούρτα μπλακ φόρεστ είναι στενότατα συνδεδεμένη στο μυαλό μου με την τελευταία μέρα του Μάρτη. Στις 31 μαρτίου του 82 πάντως δεν φάγαμε τούρτα βλάκ φόρεστ. Δεν θυμάμαι καθόλου τι φάγαμε, μάλλον κατι απλό – ήταν άλλωστε μεσοβδόμαδα.

Πάντως για πολλά χρόνια μετά και για ακόμη πιό πολλά χρόνια ακόμη θα γιορτάζουμε τα πιο αγαπημένα γεννέθλια με αυτήν ακριβώς την τούρτα.


Όπως με όλα τα κλασικά γλυκά, υπάρχουν διάφορες εκδόσεις και παραλλαγές. Η τελειότερη, φυσικά, είναι της μαμάς μου και μόνο αυτή αξίζει να μπει στο ηλεκτρονικό μου τετράδιο. Παραθέτω την συνταγή ολοκλήρη και με κάθε λεπτομέρια.

Παντεσπάνι

4 αυγά

1 φλυτζάνι ζάχαρη

1/2 φλυτζάνι αλευρι

1/2 φλυτζάνι κακάο

1 κουταλάκι μπέικιν παουντερ

Γέμιση/στόλισμα

500μλ κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σφιχτή σαντιγυ με

100γρ ζάχαρη άχνη

1 μεγάλη κονσέρβα/βάζο κεράσια ή βύσινα (450γρ περίπου)

1 κουταλάκι κορν φλάουερ

1 πλάκα σοκολατα κουβερτούρα

Λικέρ κεράσι (η Κιρς!)

Για το παντεσπάνι, χτυπησα τα αυγά με την ζάχαρη πολύ καλά, μέχρι να ασπρίσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Κοσκινίσα απο πάνω το αλέυρι με το κακάο και το μπέικιν και δίπλωσα προσεκτικά όλο το μίγμα. Έψησα το παντεσπάνι σε μια κουμπωτή φόρμα, για περίπου 45 λεπτά στους 175 βαθμούς. Το άφησα να κρυώσει και να τραβήξει αρκετά πριν το χωρίσω στα δύο. Το καλύτερο είναι να φτιάξω το παντεσπάνι απο τις 30 Μαρτίου.

Στράγγιξα τα βύσινα από το ζουμί τους και τα φύλαξα χωριστά. Με το ζουμί έφτιαξα μια ελαφριά 'σαλτσα' για να στολίσω την τούρτα. Το έβαλα σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί χωρίς όμως να βράσει. Σε αυτή την φάση, αν η κονσέρβα είναι πολύ ξινή, θα μπορούσα να προσθέσω λίγο ζάχαρη. Πάντως καλό είναι τα φρούτα να είναι ξινούτσικα και να απογειώνουν την τούρτα που διαφορετικά γίνεται υπερβολικά γλυκιά. Έλιωσα το κορν φλαουερ σε περίπου 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και το πρόσθεσα στο ζεστό ζουμι. Συνέχισα να ζεσταίνω/βράζω, μέχρι το ζουμί να δέσει, χωρίς όμως να γίνει και υπερβολίκά σφιχτό. Το άφησα να κρυώσει (σφιγγει ακόμη περισότερο!).

Για να συναρμολογίσω την τούρτα, έβρεξα το πρώτο δισκάκι από παντεσπάνι με λικέρ και άπλωσα μια γεναία στρώση κρέμας, πέταξα μερικά απο τα κερασάκια (πρεπει να περισέψουν αρκετά για το στόλισμα) και έτριψα μισή περίπου πλάκα κουβερτούρας. Ο καλύτερος τρόπος για να τρίψω την σοκολάτα είναι με το ειδικό εργαλείο για το καθαρισμα πατάτας-ο καθένας όπως βολέυεται βέβαια. Εβαλα το δέυτερο δισκάκι και το έβρεξα με λικέρ. Άπλωσα κρέμα πάνω στην τούρτα. Αράδιασα τα κερασάκια μου όμορφα όμορφα από πάνω και έριξα προσεΠάνω από τα κεράσια έτριψα την υπόλοιπη σοκολάτα. Έτοιμη!

6 comments:

Anonymous said...

Πω πω!
Τι ωραία που φαίνεται. Δεν νομίζω να την δοκιμάσω σύντομα, όμως επειδή το στενό τζιν άρχισε πάλι να με στενεύει. Κλαπς. Αλλά δεν γίνεται να είμαστε και πανέξυπνες και πανέμορφες και να μαγειρεύουμε καλά και να έχουμε και σώμα μοντέλου, γίνεται?
Πιο πολύ από όλα μου άρεσε όμως η δήλωση πως της μαμάς η συνταγή είναι η καλύτερη! Χε χε! Όντως!
καλά να περνάς!

Κωνσταντίνα

Anonymous said...

Καλώς μας ήρθες, γλυκιά μας Μελένια!
Δυναμική και ετοιμοπόλεμη σε γευστικές αναζητήσεις που καιρό περιμέναμε!
Να είσαι πάντα καλά!
Λίνα

dhmhtra said...

Εψαχνα καιρό να βρω τη συνταγη αυτής της τούρτας.
Ευχαριστω και θα την φτιάξω σήμερα
μόλις τελειώσω από το γραφείο.

Anonymous said...

Τι σε έξι μήνες!; Έξι μήνες κάναμε να σε ''ξαναδούμε'' και τώρα πάλι μετά από έξι μήνες θα ξαναεμφανιστείς;;; Ααααααααααα!!!!!!! Ντροπή!

"ζαχαρούλα.." said...

ax... και είχα άγχος , τι γλυκό να κάνω το ΣΚ!!!!!!!!!!!

φιλάκια, ευχαριστώ!

Μελενια said...

καλημέρες Κωνσταντίνα-καλή δίαιτα (better you than me :-)

Λίνα-ευχαριστώ. Εδώ στον γλυκό αγώνα :-)
Δήμητρα καλή επιτυχία!
Ανώνυμε. χμμ τι να κάνουμε-τι κατα δύναμη :-)
Ζαχαρούλα-πως ήταν το ΣΚ? Τι έφτιαξες τελικά?