Sunday 26 October 2008

dealing with ambiquity

Πριν απο χρόνια έμαθα την πιό απίθανη τριφτή ζύμη από μια φίλη στην Αγγλία. Με τον καιρό και τις πολλές επαναλήψεις έχω κάνει την συνταγή εντελώς δική μου και την 'διορθώνω' ανάλογα με το πώς θέλω να μου βγεί η ζύμη. Για τα συγκεκριμένα πιτσάκια χρησιμοποίησα 200γρ βιταμ και 330 γρ αλέυρι. Έβαλα το βιτάμ στην κατάψυξη για να παγώσει καλά καλά. Ζύγισα το αλέυρι και πρόσθεσα και μια γενναία πρέζα αλάτι.
Όταν το βιτάμ πάγωσε το έτριψα στο ρεντέ κατευθέιαν μέσα στο αλέυρι. Μετά από κάθε τριψιά, ανακάτεβα τα τρίματα του βιτάμ στο αλεύρι. Για να μην κολάει το βιτάμ στον ρεντέ, το βουτούσα κάθε τόσο στο αλέυρι και οταν τελέιωσε το τρίψιμοτο μίγμα έμοιαζε ήδη με ψίχουλα! Ανοιξα μια λακουβιτσα στο αλέυρι και πρόσθεσα ένα αυγό και αρκετό γάλα ώστε να γίνει η ζύμη μαλακία χωρίς να κολλάει. Αφησα την ζύμη στο ψυγειο για μία ώρα περίπου. Για να γίνουν τα πιτσάκια λαφρυά και τραγανά χωρίς να είναι υπερβολικά μπισκοτένια, άνοιξα την ζύμη σε λεπτό-λεπτό φύλλο και έκοψα σε κύκλους. Έφτασα τα πιτσάκια μέχρι αυτό το σημείο το βράδυ και τα άφησα στο ψυγείο καλύμένα με λαδόκολλα.

Την επόμενη μέρα συναρμολόγησα και έψησα τα πιτσάκια σε δυνατό φούρνο (200 βαθμούς) μεχρι να ροδίσει το τυρί. Έφτιαξα μερικά με μοτσαρελα και τοματα, άλλα με τριμένο τυρί τομάτα και σαλάμι και ακόμη μια τρίτη έκδοση με πέστο και κατσικίσιο τυρί.

Με την ίδια ακριβώς ζύμη έφτιαξα και λουκανοπιτάκια. Έκοψα την ζύμη σε ροδέλες και τύλιξα τα μίνι λουκανικάκια. Έγιναν αρκετά νόστιμα.

8 comments:

dhmhtra said...

Καλημέρα...από Γρεβενά.
Απίθανη η τριφτή ζύμη για τα πιτσάκια.
Μπορείς για παραλάγη να βάλεις και σωταρισμένα μανιτάρια.
Αν δεν υπάρχουν άγρια μπορείς να χρισημοποίησεις ασπρομανίταρα του εμπορίου ή κονσέρβας.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

πουαντερι said...

Καλησπερα!
Μου τρεχουνε τα σαλια με τα πιτσακια αλλά δεν ξερω αν θα την πετυχω την ζυμη; μια φορα δοκιμασα μια παρομια για να κανω μηλοπιτα και δεν εγινε καλη και απο τοτε την εχω παρει με φοβο αυτη την ζυμη.

Μελενια said...

καλημέρα Δήμητρα ευχαριστώ για την πρόταση πολύ καλή ιδέα!
Πουαντερι μην την φοβάσαι την ζύμη, πρεπει να πω παντως πως η μηλόπιτα, είναι η πιο δυσκολη συνταγη με αυτη την ζυμη, όλα τα άλλα είναι ευκολότερα :-)

Anonymous said...

Ωραία ζύμη! Γράψε μας, να χαρείς, και τη συνταγή με τη ζύμη για μπουρεκάκια! Μόνο εγω δε ξέρω να φτιάχνω μπουρεκάκια!

"ζαχαρούλα.." said...

είσαι θησαυρός... φιλιά!!!!!!!!!!

Μελενια said...

γείά σου Κωνσταντινα,τι εννοείς όταν λες 'μπουρεκάκια' Πως μοιάζουν ακριβως?
Ζαχαρουλα με κακομαθαίνεις :-)

Anonymous said...

Με τυροπιτάκια μοιάζουν. Ψήνονται στο φούρνο κι έχουν μια ζύμη κάπως μαλακή. Τα έκανα με τη ζύμη που μας περιέγραψες, μα με βγήκαν σκληρά πολύ. Αλήθεια είναι ότι κι εσύ και το blog σου είσαστε θησαυροί!

Μελενια said...

Γεια σου Κωνσταντίνα, νομίζω πως εννοείς αυτό που εγώ ονομάζω 'κουρού'. Αν θες δες την συνταγη μου για 'τυροπιτακια κουρου' και πες μου αν σε καλύπτει.