Wednesday 3 October 2007

ρετροκουβεντες

Οταν ημουν παιδι, στους μπουφεδες των παρτυ μεσουρανουσε η κυρια Βεφα. Μολις ειχαν κυκλοφορησει τα βιβλια της ‘προσκληση σε παιδικο παρτι’, ‘προσκληση σε τσαι’ κτλ και οι μαμαδες μας ειχαν ξετρελαθει μαζι τους. Μεχρι τοτε ειχαν μονο η μια την αλλη και τον Τσελεμεντε, ο οποιος με την καθαρευουσα του και της συνταγες για Αθηναικη συναγριδα δεν ηταν και οτι παιδικοτερο.


Κασερακι και ανανας σε ξυλακια για σουβλακια, γεμιστα αυγα και φυσικα σαντουιτσακια φατσουλες πηγαιναν χερι-χερι με τα 'παπακια' και το 'σκα σκα'.
Ομως τα πιο εντυπωσιακα ηταν το αλμυρο κεικ με σαλαμι και το αλλο με τα λουκανικακια μεσα!!! Αλμυρο κεικ; Που ξανακουστηκε! Και τοσο μα τοσο νοστιμο.

Συνταγες στο βιβλιο της κυριας Βεφας, ‘Προσκληση σε τσαι’
και φωτογραφιες απο τις εκτελεσεις μου εδω.




7 comments:

betty said...

Είσαι μικρούλα μελένια μου!Εμείς τα παπάκια και το σκα σκα τα χορεύαμε στο Λύκειο!

Anonymous said...

ναι...και πριν τη Βεφα,και μετα τον Τσελεμεντε,υπηρχε και η Χρυσα Παραδείση(με την πιο...διεθνη κουζινα της),αλλα και η Σοφια Σκουρα(με κουζινα μαμαδιστικη και 100% ελληνικη!)

Anonymous said...

Εμεις στο Λυκειο τρεχαμε και δεν φταναμε :-( δεν θυμαμαι να χορευαμε και τιποτα. Την Χρυσα Παραδειση τωρα που την λες, την εχω ακουστα. Την Σοφια Σκουρα καθολου. Θα τις κανω google. Παντως και τωρα αν ειμαι μονη στο σπιτι το comfort food μου ειναι: σφολιατα, κασερι(λιωμενο με την σφολιατα) και fanta. Ολες οι γευσεις των παιδικων μου παρτι.

Anonymous said...

Η Βέφα και σήμερα "γράφει", Μελένια,και ας έχουν περάσει τόσα χρόνια. Τουλάχιστον πολλές συνταγές της είναι παρόμοιες ή ίδιες με αυτές της μητέρας μου με καταγωγή μικρασιάτικη. Τουλάχιστον οι παραδοσιακές της είναι ίδιες και πεντανόστιμες!!!Εγώ δε θυμάμαι πότε τα χόρεψα τα παπάκια και το σκα σου σου, αλλά πάντως το χόρεψα χαχα!!!Πάντως αυτό που βλέπω, άσχετα με την προέλευσή του, μου αρέσει πολύ!!!

Μελενια said...

Ακομη ισως και οι πιο γκουρμεδες κατι εχουν να μαθουν απο την κα Βεφα. Αυτο που λατρευω στην κα Βεφα ειναι οτι ειναι μαγειρισα και οχι σεφ. Καμια φορα οι συνταγες των σεφ δεν ειναι για σπιτι. Της Βεφας παντα 'γινονται'.

Λια, αργα η γρηγορα ολες και ολοι χορεψαμε παπακια και σκα σκα χαχαχα

Juanita La Quejica said...

Η Χρύσα Παραδείση ήταν η αγαπημένη μου... ο Τσελεμεντές μου φαινόταν... χμ... δεν ξέρω, κάπως.
Της Βέφας αγόρασα μόνο ένα βιβλίο με ξένες κουζίνες, αλλά ήταν πολύ εξελληνισμένο για τα γούστα μου. Όλες οι συνταγές της πάντως απλές, καλά γραμμένες, έβγαιναν.
Έβαλε πολύ κόσμο στην κουζίνα, την βοήθησε βέβαια πολύ και η δημιουργία ιδιωτικής τηλεόρασης, καθώς και η μεγάλη ανάπτυξη των εντύπων γύρω από την μαγειρική.

Alex Mosleys said...

This iss great