Saturday 8 November 2008

Ολα τα καλά παιδάκια

Στην ολλανδία το αγαπημένο φαγητό των παιδιών είναι το κοτόπουλο με τηγανιτές πατάτες και applemouse. Αυτό το applemouse είναι ένας πολτός μήλου μαλλον γλυκός που πουλιέται σε βάζα στο σουπερ μαρκετ. Απο ότι έχω καταλάβει τα ολλανδάκια το τρώνε σαν συνοδευτικό του φαγητού τους κάπως όπως εμέις τρώμε τζατζίκι ή τυρί.

Αγόρασα και γώ ένα τέτοιο βάζο και έκανα τον πολτό κέικ! Ουσιαστικά ο πολτός αντικατέστησε το γάλα η το γιαούρτι που θα χρησιμοποιούσα και έκανε το κεικ κάπως πιό υγρό και γευστικό.

Το αγαπημένο μου κομμάτι του γλύκού ήταν πάντως το γλάσο! Μαλακό και γλυκό, αλλα και κάπως γρατσανιστό (η ζάχαρη δεν έλιωσε όπως έπρεπε).


1 πλάκα βιταμ

Ζάχαρη

Πολτό μήλου

2 αυγά

1 βανίλια

1 μπεικιν

Λίγο σόδα

Αλέυρι

Σταφίδες

Γλασο

¼ φλυτζανιού

Βουτυρο

Ξανθιά ζάχαρη

Άχνη ζάχαρη

1 μήλο με το φλούδι

2 κουταλίες βούτυρο

3 κουταλιές ζάχαρη

2 κουταλιές νερό

Χτύπησα στο μιξερ το βιταμ με την ζάχαρη, πρόσθεσα τα αυγά και τον πολτό, χτυπώντας συνέχεια στην μεσαία ταχύτητα του μίξερ. Προσθεσα και το αλευρι λίγο λίγο ανακατεμένο με το μπεικιν. Εσβησα το μίξερ και δίπλωσα στο μίγμα τις σταφίδες. Έψησα το κεικ μου σε στρογγυλο ταψάκι (για να μοιάσει τουρτίτσα), αλλα φαντάζομαι πως εξίσου όμορφα ψήνεται και σε φόρμα του κεικ. Έψησα το κεικ στους 175 βαθμούς για 1 ώρα.

Για το γλάσο έλιωσα το βούτυρο και την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι μέχρι το βούτυρο να κάνει φουσκάλες και η ζάχαρη να λιώσει. Κατέβασα από την φωτιά, πρόσθεσα το γάλα και την άχνη και ανακάτεψα καλά. Έριξα το γάσο στο γλυκό αφού το κέικ είχε κρυώσει λιγάκι και ενώ το γλάσο ήταν ακόμη ζεστό (το γλάσο στεραιοποιέιται όταν κρυώσει).

Για να διακοσμήσω το κεικ έκοψα ένα μήλο σε λεπτες φετούλες. Εβαλα 2 κουταλιές βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και απλωσα τα φετάκια. Εριξα απο πάνω 3 κουταλιές ζάχαρη και έβαλα το τηγάνι σε αρκετά δυνατή φωτιά. Όταν η ζάχαρη άρχισε να λιώνει και να σκουρύνει έριξα λίγο νερό (για να μην καεί!). Περίμενα μέχρι τα μήλα να γίνουν διαφανεί και μαλακά και καραμελωμένα. Απλωσα τα μήλα προσεκτικά πάνω στο κρύο γλασο και περίέχυσα και το σιροπάκι απο πάνω.

Σίγουρα θα το ξαναφτίαξω αυτό το κέικ. Και μάλλον όταν φτιάχνω το γλάσο, θα λιώσω την ζάχαρη λίγο καλύτερα στο βούτυρο για να μην γριτσινίζει.

1 comment:

cook said...

για το γλασο ποση ζαχαρη και γαλα?