Wednesday 29 August 2007

Στο ονομα της οργανωτηκοτητας

Δεν εχει καιρο που κουβεντιαζα με την φιλη μου την Λια Π. στο τσατ του Greekmasa και μου ελεγε οτι αποφευγει τα αυγα και τα πολλα λιπαρα. Με εβαλε σε σκεψεις λοιπον και αυτο το ψωμακι ηταν το αποτελεσμα. Ενα αποτελεσμα, πρεπει να παραδεχτω, που ξεπερασε τις προσδοκιες μου. Εγινε πραγματικα νοστιμο τοσο που το φαγαμε σκετο, σαν κεικ.



Υλικα
1 κιλο αλευρι για ψωμι ολικης αλεσης
2 γρ πιτουρα (για ακομη καλυτερη υγεια)
2 φλυτζανια σταφιδες
1 φλυτζανι καρυδια
4 κουταλιες σουπας ζαχαρη
1 κουταλακι του γλυκου κανελα
χλιαρο νερο
2 φακελακια ξερη μαγια
πρεζα αλατι

Ανακατεψα το αλευρι, τα πιτουρα, την μαγια, το αλατι και την ζαχαρη σε μια λεκανιτσα και προσθεσα αρκετο νερο ωστε η ζυμη να μην κολλαει (χωρις βεβαια να γινει μπετον!). Ζυμωσα μεχρι να νιωσω τα μπρατσα μου να καινε (περιπου δεκαλεπτο με μικρες διακοπουλες). Αφησα την ζυμη σε μια γωνια σκεπασμενη με μεμβρανη. Οταν φουσκωσε της εδωσα δυο μπουνιες να ξεφουσκωσει και τη ζυμωσα ξανα. Σε αυτο το δευτερο ζυμωμα, προσθεσα και τις σταφιδες, τα καρυδια και την κανελα. Εβαλα την ζυμη σε μια φορμα του κεικ και επλασα επισης και μερικα μπαλακια, για στεφιδοψωμακια. Αφησα την ζυμη να ξαναφουσκωσει και την εψησα σε μετριο φουρνο για 40 λεπτα. Δεν γραφω λεπτομεριες για τον χρονο φουσκωματος γιατι εξαρταται απο πολλους παραγωντες. Η ζυμη στο πρωτο φουσκωμα διπλασιαζεται, και παραπανω, σε ογκο, ενω στο δευτερο φουσκωνει οπως θα φουσκωνε ενα κεικ στο φουρνο. Το ψημενο ψωμη συμπεριφερεται αψογα στην καταψυξη (οχι θα μου ξεφευγε!)

10 comments:

Κατια said...

Mou anikses thn oreksi!! Ti "nostimo" blog einai auto, kai me liges thermides!! :)
Leo na arxiso na dokimazo tis suntages sou...

Μελενια said...

Και καλη σου ορεξη :-))

Anonymous said...

Καλά αυτό το σταφιδόψωμο μου άρεσε πολύ ( είναι τόσο αφράτο!!! )και θα το φτιάξω αλλά χωρίς το πίτουρο(πού να το βρω). Λέω για μια φόρμα να βάλω το μισό αλεύρι, τι λες;
Πάντως το ζύμωμα είναι και ένα είδος ψυχοθεραπείας και εκτόνωσης χαχα!!!

Anonymous said...

Α, και να ρωτήσω, αλεύρωσες τις σταφίδες;

Μελενια said...

Ειδες, τι κανει το τσατ Λια? Τα πιτουρα τα αγορασα απο ενα μαγαζι με ειδη υγιεινης διατροφης. Τα αγορασα πριν αποφασισω τι θα τα κανω και καθοντουσαν στο ντουλαπι για καιρο-δεν νομιζω πως ειναι απαραιτητα. Δεν χρειαστηκε να αλευρωσω τις σταφιδες, το ζυμαρι ηταν αρκετα σφιχτο οποτε μετα που τις ζυμωσα δεν ειχαν να πανε πουθενα! Ακομη μια εβδομαδα και επιστρεφουν τα αγγελουδια σου. Καλη χρονια προκαταβολικα!

Anonymous said...

Θα ανοίξω σε φύλλο δηλ. το ζυμάρι και θα διπλώσω μέσα τις σταφίδες μάλλον. Για να μπορέσουν να ενσωματωθούν στο αλεύρι, έτσι δεν είναι;
Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου.

Μελενια said...

Λια, δεν τις διπλωσα απλα οταν ζυμωνα για δευτερη φορα, εριξα και τα ξηροκαρπια και ζυμωσα καλα. Με αυτο το ζυμωμα ανακατευτηκαν. Την Κυριακη θα το ξαναφτιαξω (το καταευχαριστηθηκαμε καθε μερα στη δουλεια) και σκεφτομουν και εγω να τις διπλωσω τις σταφιδες για να μην ζοριζομαι στο δευτερο ζυμωμα. Αν ναι και για τη φορμα, εφερα απο Ελλαδα μια μεγαλη φορμα του κεικ των 28 εκατοστων. Εκει θα χωρουσε ολοκληρο το κιλο αλλα εκανα και 9 σταφιδοψωμακια οποτε φανταζομαι καλα τα υπολογιζεις.

Unknown said...

Poly nostimo fainetai auto kai as einai kai toso ygieino :P

Anonymous said...

OUAOY...θέλω ενα κομμάτι ΤΩΡΑ!!

Μελενια said...

Ναι ειναι ενα 'κεικ' για σπορ τυπισσες (και τυπους φυσικα)!! :-)