Thursday 30 August 2007

Στο ονομα της ομονοιας


Μεσα στα δωρα που πηρα τα περσινα Χριστουγεννα ηταν και δυο βιβλια μαγειρικης. Το ενα ειναι το ‘προσκληση σε τσαι’ της κυριας Βεφας και το αλλο λεγεται ‘με αμυγδαλα, καρυδια και μελι’ και το υπογραφει η κυρια Καφιρη. Στο δευτερο, βρηκα και μια ωραια συνταγη για γλυκα παξιμαδακια. Κατι για τον καφε που ξεφευγει απο τα κλασικα κουλουρακια και μπισκοτακια και ειναι συγχωνως και παραδοσιακο. Εχω φτιαξει την συνταγη τεσσερις φορες τωρα και, αν και πετυχαινουν παντα, καθε φορα κατι αλλαζω. Την τελευταια φορα νομιζω πως τελειοποιηθηκαν, συμφωνα με τα γουστα μου βεβαια; για την κυρια Καφιρη ηταν ηδη τελεια. Ιδου
:


Υλικα

1 φλυτζανι αμυγδαλα

1 φλυτζανι καρυδια

2 φλυτζανια σταφιδες

2 φλυτζανια ζαχαρη

4 φλυτζανια αλευρι

10 αυγα χωρισμενα

Ξυσμα απο 1 πορτοκαλι

Αρχισα τα παξιμαδακια, χωριζοντας τα αυγα. Δεκα αυγα, δεν ειναι παιξε-γελασε. Τα χωριζω με εναν μαλλον κουλο τροπο, φοβιτσιαρικο. Τα σπαω και ριχνω το ασπραδι σε ενα μπωλακι και απο το μπωλακι στον καδο του μιξερ. Και ετσι μεχρι να χωρισουν ολα. Μετα χτυπησα τα κροκαδια με 1 φλυτζανι ζαχαρη μεχρι να αφρατεψουν καλα καλα. Χτυπησα και τα ασπραδια με το αλλο φλυτζανι ζαχαρη. Εβαλα το μιξερ στο πλαι και επιασα μια μεγαλη μεταλικη κουταλα (αυτες για το σερβιρισμα). Αρχισα να ανακατευω το αλευρι ενναλαξ με την μαρεγκα στο μιγμα με τα κροκαδια. Μια-δυο κουταλιες αλευρι-καλο διπλωμα, μια δυο κουταλιες μαρεγκα-καλο διπλωμα. Και ετσι μεχρι να ομογενοποιηθουν ολα. Στο τελος διπλωσα και τα ξηροκαρπια και εριξα ολο το μιγμα σε ενα πραλληλογραμο πιρεξ καλα λαδωμενο. Εψησα το ‘κεικ’ στους 180ο C για 35 λεπτα. Εβγαλα το κεικ απο τον φουρνο και το αναποδογυρισα σε μια σιτα για να κρυωσει και να τραβηξει λιγακι. Πρεπει να τραβηξει αρκετα για να κοβεται σε ωραιες λεπτες φετουλες, αλλα χωρις να εχει σφιξει τοσο πολυ και δεν κοβεται. Απλωσα τις φετουλες σε λαμαρινες του φουρνου και τις φουρνισα σε μετρια θερμοκρασια με αερα μονο. Το ζητουμενο ειναι να ξεραθουν τα παξιμαδακια χωρις να παρουν πολυ χρωμα και σιγουρα χωρις να καουν οι ζουμερες σταφιδες. Δεν τα εχω βαλει στην καταψυξη αλλα διατηρουνται για αρκετο καιρο σε καλα κλεισμενο βαζο.

5 comments:

Anonymous said...

Melenia ζάχαρη - Melenia μέλι :)

Πόσα κομμάτια γίνονται?

:-*

Μελενια said...

Γεια σου Λυδια, γινονται πολλα παρα πολλα κομματια-καμια 50ρια. εξαρταται και ποσο μεγαλα θα τα κοψεις βεβαια αλλα γινονται μπολικα.

Anonymous said...

άλλη ερώτηση: φλυτζάνι? του νες καφέ την κούπα εννοείς?
μερσί!

Μελενια said...

Το φλυτζανι που μετραω ειναι παντα του τσαγιου, μια κουπα αλλα οχι και πολυ τεραστια. Αυτη του νες δεν την ξερω για να σου πω την αληθεια, η δικια μου παιρνει περιπου 1/4 του λιτρου (250μλ).

Anonymous said...

Μελένια, τα παξιμαδάκια σου είναι καταπληκτικά.
Τα έφτιαξα και όλοι ξετρελάθηκαν....
Ευχαριστώ
Δώρα