Wednesday 21 November 2007

Επινοητικοτητα

Το προφιτερολ λοιπον ειναι το εντελως αγαπημενο μου γλυκο. Η μαμα μου το φτιαχνει τα τελευταια 7 χρονια εξαιρετικα. Απο παιδι βεβαια το λατρευα, το αγοραζαμε τοτε θυμαμαι μεσα σε κατι αλουμινοχαρτενια μπλωλακια, με ενα κερασακι γλασε απο πανω και μπολικη ψευτικη σαντιγυ. Τωρα πια το φτιαχνουμε μονες μας και η ποιοτητα της απολαυσης ξεφευγει απο τις κλιμακες των μμμμμμμ.....

Το μονο του αρνητικο ειναι οτι σερβιρεται λιγο ατσαλα. Το βγαζεις ωραια και εντυπωσιακα στο τραπεζι, μεσα στο μπωλ του, στολισμενο με τα αμυγδαλακια του, την σαντιγουλα του και αρχιζεις να το κουταλιαζεις σε μπωλακια. Η καθε μεριδα μοιαζει με μια μικρη καταστροφη, ειναι μεν νοστιμο αλλα δεν γραφει καθολου...Τα ατομικα προφιτερολακια ειναι μια λυση αλλα σπανια εχει καποιος τοσο χωρο στο ψυγειο του, ασε που δεν κουβαλιουνται ουτε γινονται δωρο.
Η μαμα μου ομως βρηκε την τελεια λυση! Τουρτα προφιτερολ! Ειναι συνδιασμος τουρτας και προφιτερολ. Απο μεσα προφιτερολ και απο εξω τουρτα!

Υλικα
10-12 σουδακια
1 δοση κρεμας ζαχαροπλαστικης λιγο πιο σφικτη απο το κανονικο: (1λιτρο γαλα, 200γρ ζαχαρη, 150 γρ αλευρι, 4 αυγα, 1 φακελλακι βανιλια, 50 γρ βουτυρο, 300γρ σοκολατα κουβερτουρα)
Γκανας σοκολατας: (200γρ κουβερτουρα, 200γρ κρεμα γαλακτος, 1 κουταλακι μελι)
2 δισκακια παντεσπανι


Παραδεχομαι πως ειναι μπελαλιδικη τουρτα. Λοιπον: Φτιαξαμε τα παντεσπανια και τα σου, σε χρονο ανυποπτο και τα ριξαμε στην καταψυξη. Την ημερα που θελαμε να φτιαξουμε την τουρτα τα βγαλαμε και περιμεναμε να ξεπαγωσουν. Αντωμεταξυ εφτιαξα την κρεμα ζαχαροπλαστικης και χωρισα περιπου ενα μπωλακι ασπρη κρεμα. Στην υπολοιπη εριξα
300γρ σοκολατα κουβερτουρα που ελιωσε μολις επεσε στην καυτη κρεμα. Αφησα την κρεμα να κρυωσει και εφτιαξαμε την γκανας. Ανακατεψαμε την ζεστη κρεμα με την κουβερτουρα και το μελι. Οταν η σοκολατα ελιωσε και η γκανας εγινε σαν βελουδινη κρεμα την αφησαμε να κρυωσει.

Για να συναρμολογησουμε την τουρτα, βαλαμε το παντεσπανι σε τσερκι και το ραντισαμε με σιροπι απο γλυκο κουταλιου (προσωπικα θα ειχα αραιωσει το σιροπι και με λιγο μπραντυ-ειμαι αλκοολιαρα τι να κανουμε?).







Ριξαμε λιγο σοκολατενια κρεμα ζαχαροπλαστικης






και αραδιασαμε τα σου γεμισμενα με την ασπρη κρεμα.














Τα σκεπασαμε με την υπολοιπη σοκολατενια κρεμα






και καπακωσαμε και με το δευτερο παντεσπανι.






Ριξαμε την γκανας απο πανω και βαλαμε το σοκολατενιο ονειρο στο ψυγειο για να σφιξει. Την επομενη μερα το βγαλαμε απο το ψυγειο, το πασαλειψαμε λιγο καλυτερα με την γκανας, το στολισαμε και το στειλαμε σε παρτι γενεθλιων μιας πολυ πολυ αγαπημενης φιλης.


Ουφ, σπασαν τα νευρα μου με αυτες τις φωτογραφιες. Επρεπε να ρετουσαρο και τα χερακια γιατι ειναι πολυ χρυσα και φεγγοβολουσε το συμπαν.

3 comments:

Julia_Dream said...

Μου φαίνεται πραγματικά απίθανη Μελένια. Γεια σας χεράκια σας σε εσένα και τη μανούλα σου! Θα τη δοκιμάσω με την πρωτη ευκαιρία!!

Anonymous said...

Μάνα και κόρη με την ίδια αγάπη για τη δημιουργία. Μπράβο και στις δυο σας!!!!!

elsa said...

egw pou tin dokimasa htan fantastiki