Sunday 25 November 2007

χειμωνιατικες αγορες

Χθες περασα θαυμασια. Πηγα γυμναστηριο, ψωνισα καταπληκτικα ρουχακια και κατα τις εξι το απογευμα εβλεπα τηλεοραση με πολυ πεινασμενη παρεα. Προσπαθησαν να με πεισουν να φτιαξω πιτσοψωμο (ή εστω ‘μια πιτσουλα, ρε Μελενια’) αλλα δεν ψηνομουν με τιποτα. Τελικα εφτιαξα μια πανευκολη αλμυρη ταρτα και γλιτωσαμε το ντελιβερι.

Ζυμη

1 ½ φλιτζανι αλευρι (και λιγο παραπανω αν χρειαστει)

½ πλακα βιταμ

2 αυγα

Μια γερη πρεζα αλατι

Γεμιση (αυτα υπηρχαν-αυτα βαλαμε)

4 φετες μπεικον

2 φετες καλο ζαμπον

½ φλιτζανι τριμενη μοτσαρελα

1 κρεμμυδι κομενο λεπτα φετακια

6 αυγα

Ενα σπλας γαλα (περιπου ¼ φλιτζανιου)

Περιπου ½ φλυτζανιου τριμμενο κεφαλοτυρι (Ελασσονας)

Αλατοπιπερο

Για την ζυμη, ετριψα το βιταμ με το αλευρι μεχρι να γινει σαν ψιχουλα, προσθεσα και το αλατι. Ανοιξα μια λακουβιτσα και εσπασα τα αυγα. Ανακατεψα και εφτιαξα μια μπαλιτσα. Ανοιξα την ζυμη σε χοντρο φυλο και καλυψα τον πατο και τα τοιχωματα απο το αγαπημενο μου στρογγυλο ταψακι. Αφησα την ζυμη να προεξεχει ατσαλα (χωριατικα?). Ετσι και αλλιως θα διπλωνα τις ακρες, δεν εφτιαχνα κις λορεν.

Εκοψα το μπεικον μικρα κοματακια και το τηγανισα λιγακι χωρις λαδι σε δυνατη φωτια. Προσθεσα και το λεπτοκομμενο κρεμμυδι και το μαραινα πολυ ελαφρα. Αραδιασα το μπεικον με το κρεμμυδι πανω στο φυλλο και προσθεσα το ζαμπον και την τριμμενη μοτσαρελα. Ανακατεψα καλα τα αυγα με το γαλα και το αλατοπιπερο και εριξα το μιγμα στην ταρτα. Διπλωσα τις ακρες και πασπαλισα την επιφανια με το κεφαλοτυρι.

Εψησα την ταρτα στους 180 βαθμους για 50λεπτα περιπου.

No comments: