Friday 2 November 2007

Αναπιανε

Αυτον τον καιρο, η πιο αγαπημενη μου φορμα ειναι ενα στρογγυλο σιλικονενιο ταψακι που αγορασα απο το σουπερ μαρκετ της γειτονιας μου ετσι αυθορμητα. Ειναι στρογγυλο, στις διαστασεις κουμπωτης φορμας, που ομως δεν σταζει και καθαριζεται πανευκολα. Σε αυτο το μαγικο φορμακι εφτιαξα μια τριφτη μηλοπιτα για να (ξανα)μυρισει το σπιτι κανελα και μηλο και ζυμαρι και φθινοπωρο.


Ζυμη τριφτη
4 φλυτζανια αλευρι
Μια μυτη μαχαιριου σοδα μαγειρικη
1 φλυτζανι ζαχαρη
1 βιταμ
1 αυγο
4-5 κουταλιες σουπας νερο

Γεμιση
6 μηλα
6 κουταλιες ζαχαρη
κουταλακι γλυκου κανελα
½ χουφτιτσα σταδιφες

Για την ζυμη, ανακατεψα το αλευρι με την σοδα και ετριψα μεσα το βιταμ μεχρι να γινει σαν ψιχουλα.
Ανακατεψα και την ζαχαρη και ετριψα ακομη λιγο. Εριξα μεσα το αυγο και το νερο και ανκατεψα απαλα και με χαρη για να γινουν μερικοι σβωλοι (ναι ξερω στην ζαχαροπλαστικη οι σβωλοι σημαινουν αποτυχια αλλα αυτη η μονη περιπτωση που φτιαχνω σβολους επητιδες). Αυτο ηταν. Η ζυμη ειναι ενα χαλι: αλευρι και βιταμ που
μοιαζουν με ψιχουλα και μερικοι σβωλοι.
Σωστοτατη!

Για την γεμιση καθαρισα και εκοψα τα μηλα και τα ανακατεψα σε γυαλινο μπωλακι με τα υπολοιπα υλικα.
Τα αφησα στην ακρη να μαραθουν για λιγο.

Εριξα το μισο μιγμα της ζυμης στο λαδωμενο σιλικονενιο ταψακι μου, το πατηκωσα λιγο και προσθεσα τη γεμιση.
Εριξα απο πανω, απαλα και με χαρη, τα υπολοιπα ψιχουλοσβωλια και φουρνισα σε μετριο φουρνο μεχρι το γλυκο να ροδισει.

2 comments:

Anonymous said...

Η μηλόπιτα σας ήταν φανταστικη!! την εφτιαξα χτες στους φιλους μου και ολοι ξετρελαθηκαν! Φανταστικη και πεντανοστιμη.Ειδικα η ζυμη εγινε πολυ τραγανη, βεβαια την εψησα σε πολυ χαμηλο φουρνο γυρω στις 2 ωρες.
Αυτα! γενικα συγχαρητηρια για τη σελιδα σας!! ειναι τρομερη
κλειω

Μελενια said...

Ευχαριστω για τα καλα σου λογια Κλειω. Και χαιρομαι που σου εκατσε η μηλοπιτα, προσωπικα δεν θα μπορουσα να περιμενω 2 ωρες :-)