Sunday 1 July 2007

Δεν υποταγομαστε!

Αυτος ο καιρος με κουρασε-τι λογης καλοκαιρι ειναι αυτο! Προσπαθω να ‘ξορκισω’ το κρυο με καλοκαιρινες σκεψεις και γευσεις. Τουρτα λεμονι λοιπον με ζεστο καφεδακι.



Υλικα

2 δισκακια παντεσπανι κλασσικο (το υπολοιπο που περισεψε απο την τουρτα λευκης σοκολατας)

2 λεμονια το ξυσμα

4 λεμονια τον χυμο

6 αυγα

360 γρ ζαχαρη

20γρ ζελατινα

600γρ κρεμα γαλακτος

Χτυπησα τους κροκους με την μιση περιπου ζαχαρη να αφρατεψουν λιγακι, δεν χρειαζεται πολυ. Εριξα το χυμο των λεμονιων σιγα σιγα οπως επισης και το ξυσμα. Προσθεσα και τα φυλλα ζελατινης που τα ειχα μουσκεψει και λιωσει σε λιγο νερακι. Χτυπησα τα ασπραδια σε μαρεγκα με την υπολοιπη ζαχαρη και μισοχτυπησα και την κρεμα, οχι σε σαντιγυ αλλα σε ‘soft peaks’. Τα ανακατεψα ολα πολυ απαλα μαζι και αυτο ηταν.

Για να συναρμολογησω την τουρτα χρησιμοποιησα ενα πτυσομενο τσερκι ανοιχτο περιπου στα 28εκ. Εβρεξα το παντεσπανι με σιροπι λεμοναδας αραιωμενο με βοτκα.

7 comments:

betty said...

Αγαπητή μου Μελένια, είμαι σίγουρη ότι η τούρτα σου, ειδικά τώρα με τη ζέστη, θα είναι απόλαυση. Εκείνο που θα σου πρότεινα να εξετάσεις για να γίνει πιο ελκυστική στο μάτι είναι μήπως πρόσθετες λίιιγακι σαφράν για χρώμα...πώς σου φαίνεται;

Μελενια said...

Πολυ καλη η ιδεα σου Betty. Μονο σε πιλαφι το εχω χρησιμοποιησει στο παρελθον. Ποσους στυμονες χρειαζετε αραγε περιπου? Επισης εχει καμια γευση το σαφραν ειναι ειναι εντελως ουδετερο? Ευχαριστω παντως για την ιδεα ειναι πολυ εξυπνο.

betty said...

Μελένια καλημέρα! Το σαφράν, αν σου παραπέσει πολύ, έχει έντονη γεύση σαν φαρμακείου(όχι πικράδα,μυρωδιά!). Είχα φτιάξει μία φορά παγωτό με σαφράν,αλλά είχα βάλει περισσότερο απ'όσο έπρεπε με το παραπάνω δυσάρεστο αποτέλεσμα. Συνήθως χρειάζεται ελάχιστο(λιγότερο από τσίμπημα)για να βάψει. Θα πρότεινα σκόνη σαφράν κι όχι κλωστές, την οποία θα διαλύσεις σε λίγο χλιαρό υγρό...συνήθως το κουτάκι που βρίσκω στο σουπ.μάρκετ έχει και συνταγές οπότε παίρνεις μια ιδέα για τις αναλογίες,αλλά θα το βρεις;

Anonymous said...

εγώ πάλι ούτε να το μυρίσω το σαφραν...2 φορές που το χρησιμοποίησα(μια σε πατάτες φούρνου και μια σε κεικ) με αηδίασε...ίσως και να μου έπεσε παραπάνω...

betty said...

Ναι,θέλει πολλή προσοχή, καλύτερα να λείπει παρά να παραπέσει...εγώ πάντως το βάζω και στα μακαρόνια ακομη!(για χρώμα)

Μελενια said...

το ψιλοεψαξα το θεμα και στο σουπερ μαρκετ πουλουν μονο τις κλωστες. Παντως μου φανηκε πολυ ωραια ιδεα και σιγουρα θα το δοκιμασω. Θα βαλω τις κλωστες μαλλον στο λιγο νερακι που λιωνω τις ζελατινες ωστε το χρωμα να παει παντου. Λεω να βαλω 2-3 μονο, αφου ετσι και αλλιως ενα ελαφρυ χρωμα θα θελω να δωσω, να μην γινει και πορτοκαλι (χμμμμ αν εκανα την ιδια δουλια με πορτοκαλι αντι για λεμονι τοτε βεβαια το πορτοκαλι θα ηταν πολυ ωραιο, χμμμμχμ βρε βρε ιδεες που μου δινες βρε Betty!!!)

elie said...

Να πω κι εγώ μια γνώμη? Καλό είναι να προτιμάμε τους στήμονες από τη σκόνη γιατί η σκόνη νοθεύεται εύκολα... Κρίμα να το χρυσοπληρώνουμε και τελικά να μας προκύπτει περισσότερο κιτρινόριζα από σαφράν.
Πολύ καλής ποιότητας είναι ο κρόκος από τον συνεταιρισμό των παραγωγών της Κοζάνης καθώς και η συσκευασία του Κορρέ που πλέον εξάγεται σε αρκετές χώρες!