Thursday 7 June 2007

Ποια να’ ναι η Βασουλα;

Τελικα εφτιαξα μια καρυδοπιτα για τους Κουρδους γειτονες, ετσι σκετη χωρις σοκολατενιο γλασο αλλα με μπολικη κανελα και καρυδια.

Η μαμα μου φτιαχνει μια καρυδοπιτα τοσο καλη που ο γειτονας της ο Βασιλης την περιμενει ‘πως και πως’ καθε χρονο στην γιορτη του. Η καρυδοπιτα παρ’ολα αυτα δεν φερει το ονομα του στο τετραδιο αλλα λεγεται ‘Καρυδοπιτα Βασουλας’. Δεν μπορω καθολου να θυμηθω ποια μπορει να ειναι αυτη η Βασουλα και με την μαμα διακοπες στην Χιο το μυστηριο θα παραμεινει.

Η καρυδοπιτα αυτη χρησιμοποιει τριμενη φρυγανια αντι για αλευρι και ετσι γινεται ‘ελαφρια’ και αφρατη.


Υλικα:

½ βιταμ (η Unilevel πως χτιστηκε;)

1 φλυτζανι ζαχαρη

1 φλυτζανι τριμμενη φρυγανια

½ φακελακι baking powder

1 κουταλακι κανελα

1 κουταλια της σουπας αλευρι

3 αυγα.

¾ φλυτζανι καρυδια (με το ‘ματι’)

Σιροπι:

1 φλυτζανι ζαχαρη

1 φλυτζανι νερο

Λιγο χυμο λεμονιου.

Εκτελεση

Αρχισα το γλυκο φτιαχνοντας το σιροπι. Εβρασα την ζαχαρη με το νερο και οταν σκουρινε λιγακι (μετα απο κανενα δεκαλεπτο) εριξα λιγο χυμο λεμονιου (περιπου μια κουταλια στης σουπας) και εσβησα το ‘ματι’. Κατεβασα το σιροπι μετα απο λιγο και το αφησα να κρυωσει στην κατσαρολα του.

Ανακατεψα το βιταμ με την ζαχαρη προσθεσα τα αυγα και τα υπολοιπα υλικα. Βαρεθηκα να βγαλω το μιξερ και τα χτυπησα λιγο με το συρμα. Μια χαρα εγινε και ετσι. Εψησα την καρυδοπιτουλα σε ενα μικρο πιρεξ σε μετριο φουρνο για περιπου 45 λεπτα.

Την σιροπιασα με το κρυο σιροπι αμεσως μολις την εβγαλα απο τον φουρνο και την αφησα ησυχη για 4 ωρες περιπου. Μετα την εκοψα, την φωτογραφησα (τετοια καλλονη!) και την πηγα στους γειτονες.

1 comment:

Λία Π. said...

Πόλύ καλή η ιδέα της τριμμένης φρυγανιάς αντι για αλεύρι. Φαίνεται λαχταριστή!