Saturday 9 June 2007

Rite of passage

Το ρολο παντα με φοβιζε. Ολη η φασαρια και το αγχος με την πετσετα, το λαδοχαρτο, την αχνη. Ομως τα καραφερα!!! Τιποτα συγλονιστικο βεβαια, ενα πολυ απλο ρολο σοκολατας που ομως παρ’ολα αυτα δεν εσπασε, δεν εσταξε και κοπηκε σαν ονειρο!

Σιγουρα θα επαναλαβω την προσπαθεια με μαρμελαδα και αλλα γεμισματα. Δεν με σταματαει τιποτε!

Παντεσπανι:

2 αυγα

½ φλυτζανι ζαχαρη

½ φλυτζανι αλευρι

½ κουταλακι baking powder

Αλειμα σοκολατας

1 κουτι ζαχαρουχο (Friesland Foods)

200 γρ σοκολατα

75 γρ φουντουκια

250 γρ βουτυρο

Εκτελεση

Χτυπησα τα αυγα με την ζαχαρη πολυ καλα και προσθεσα και το κοσκινισμενο αλευρι και baking powder. Διπλωσα με την σπατουλα και απλωσα το μιγμα στην λαμαρινα του φουρνου. Το εψησα μεχρι να ψηθει αλλα προσεξα να μην ξεραθει και παρα πολυ. Οταν το εβγαλα απο τον φουρνο το αναποδογυρισα σε μια καθαρη πετσετα που ειχα πασπαλισει με αχνη και το τυλιξα αμεσως. Το αφησα λιγο να σταθει (κανα δεκαλεπτα) και, με τρεμαμμενα χερια, το ανοιξα προσεκτικα και απλωσα την σοκολατα. Το τυλιξα ξανα. Το σπεπασα με μεμβρανη και το εβαλα προσεκτικα στο ψυγειο!. Την αλλη μερα το περασα με ενα πινελο βουτυγμενο στο ουισκι και το εκοψα. Εγινε πολυ καλο τελικα.

Το αλειμα σοκολατας ειναι ακομη μια πανευκολη συνταγη της μαμας. Βασικα τριβω τα φουντουκια στο μουλτι, λιωνω την σοκολατα με το βουτυρο και τα ανακατευω ολα μαζι με το ζαχαρουχο.

4 comments:

Λία Π. said...

Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου.

Μια διευκρίνιση θα ήθελα. Μόνο μισή κούπα(δοσομετρική;) αλεύρι χρειάζεται;

Επίσης τη λαμαρίνα του ηλεκτρικού φούρνου εννοείς που είναι 30επί 37;

Θέλω να την φτιάξω σύντομα.

Μελενια said...

Ναι, μονο μιση κουπα αλευρι και ζαχαρη εβαλα και 2 αυγα. Ειναι η μιση συνταγη απο το κλασσικο παντεσπανι. Το χτυπησα πολυ καλα (τα αυγα με την ζαχαρη) και εγινε σαν μους. Και οπως λες η λαμαρινα του φουρνου ειναι 30 επι 37, την σκεπασα και με λαδοκολα, δεν ξερω αν κανει διαφορα. Πραγματικα φαινοταν οτι το μιγμα θα ηταν πολυ λιγο. Αλλα τελικα φουσκωσε καλα και αν ηταν πιο πολυ νομιζω θα με δυσκολευε στο τυλιγμα. Στις ακρες ηταν οντως πιο λεπτο και ξεραθηκε στο ψησιμο αλλα ουσιαστικα το μονο που εγινε ηταν οτι η πρωτη και τελευται φετα του κορμου ηταν της νοικοκυρας.
Παντως ηταν και για εμενα η πρωτη φορα και αν εχεις καμια προταση για βελτωση θα χαρω πολυ να την διαβασω

Unknown said...

Πραγματικά φαίνεται πολύ ωραίο το γλυκό σου πότε θα έρθω να με κεράσεις?
Να ρωτήσω γιατί είμαι ανίδεος, το 30Χ37 εχεί πολύ μεγάλη σημασία?

Λία Π. said...

aris, τα σκεύη στη ζαχαροπλαστική παίζουν σπουδαίο ρόλο και πρέπει να αναφέρουμε το μέγεθος τους για εξασφαλισμένη επιτυχία, κατα το δυνατόν. Απάντησα εγώ, διότι η μελένια μάλλον δεν είδε την ερώτηση σου. Πιστεύω ότι θα συμφωνήσει.
Μελένια ,πολύ επιτυχημένο μου φαίνεται!!!