Saturday 9 June 2007

Η μαγεια της καταψυξης

Η κυρια Αννυ ηταν Ελβετιδα (απο την Γαλλικη πλευρα) και γυναικα του συνεργατη της μαμας μου. Μαγειρευε παντα πολυ πρωτοτυπα και μια απο τις αγαπημενες μου συνταγες της ειναι αυτα τα γεμιστα κουλουρακια. Γινονται πολυ αφρατα και η ζυμη θυμιζει λιγακι σφολιατα χωρις ομως να ειναι βαρια.

Για την ζυμη

250 γρ βιταμ ή βουτυρο

250 κουαρκ ή στραγγιστο γιαουρτι

Αλευρι 'οσο παρει' (συνηθως 'παιρνει' γυρω στα 3 φλυτζανια)

Για την γεμιση

225 γρ φουντουκια

1-2 ασπραδια

1 κουπα ζαχαρη

Το βιταμ ειναι σε θερμοκρασια δωματιου και το ανακατευω καλα με το κουαρκ. Προσθετω και το αλευρι και ζυμωνω σε μια μαλακη ζυμη που δεν κολαει. Βαζω την ζυμη στο ψυγειο να ξεκουραστει και φτιαχνω την γεμιση. Κανω τα φουντουκια σκονη στο μουλτι και τα ανακατευω με την ζαχαρη και το ασπραδι. Γινετε μια μαζα στεγνη (κατι σαν μαρζιπαν).

Ανοιγω την ζυμη σε χοντρο φυλο πανω σε αλευρωμενο παγκο και κανω διαφορα σχεδια που να χωρεσουν την γεμιση (ανεμομυλακια, κρουασανακια κτλ). Σημερα εκοψα τετραγωνακια μεσα στα οποια διπλωσα την γεμιση. Εψησα για περιπου 15-20 λεπτα, δεν κρατουσα και χρονομετρο-μεχρι να ροδισουν, στους 175.

Της φιλης μου της Ελενας της αρεσαν πολυ και με ενα ελαφρυ σκονισμα κανελας απο πανω.

Αυτα τα κουλουρακια μπαγιατιαζουν ευκολα και για το παρτυ μου τα ηθελα φρεσκα και τραγανα. Τα εβαλα λοιπον, αψητα, στην καταψυξη και μιση ωρα πριν το παρτυ τα εψησα. Ηταν ονειρικα!!



No comments: