Ενα απο τα πιο στανταρντ γλυκα στην Ολλανδια ειναι η μηλοπιτα, μια μηλοπιτα βαρετη με στουμπωτικη ζυμη και ανοστα μηλα. Λαμπρη εξαιρεση στον κανονα ειναι η μηλοπιτα της συναδερφου μου της Ινγκριτ, η οποια ειναι τραγανη, με την απαλη γευση του λεμονιου και την φρεσκια οξυτητα της μαρμελαδας βερυκοκο. Αυτην την συγκεκριμενη μηλοπιτα προσπαθησα να εκτελεσω αυτο το Σαββατοκυριακο ακολουθωντας κατα γραμμα την αναλυτικοτατη συνταγη της Ινγκτριτ. Δεν τα καταφερα (δεν ξερω γιατι). Παρ'ολ'αυτα η μηλοπιτα βγηκε πολυ καλυτερη απο πολλα καφενεια και εγινε αναρπαστη απο την Ολλανδοπαρεα μου.
Υλικα
Ζυμη
350 γρ αλευρι που φουσκωνει μονο του
100γρ ζαχαρη
ξυσμα απο λεμονι
1 φακελακι βανιλια
1 βιταμ ή βουτυρο ή συνδυασμος.
1 αυγο (χτυπημενο)
τριμενη φρυγανια
Γεμιση
1 φακελακκια βανιλια
5 κοκκινα μηλα
Καναδυο custard powder
Καναδυο κουταλιες ζαχαρη
Μαρμελαδα βερυκοκο (περιπου 3 κουταλιες της σουπας)
Σταφιδες, κανελα
Εκτελεση.
Για την γεμιση, καθαρισα και εκοψα 5 μεγαλα κοκκινα μηλα (elstar). Στα μηλα ανακατεψα περιπου ενα φλυτζανι σταφιδες ξανθες, δυο κουταλιες ζαχαρη, ενα κουταλακι κανελα και εναμιση κουταλια custard powder για να αποροφησει τα υγρα. Επειδη τα μηλα αυτην την εποχη εχουν πολλα υγρα θα επρεπε να ειχα βαλει ακομη μια κουταλια custard powder, γιατι η μηλοπιτα μου ειχε υγρα στο τελος και η ζυμη δεν βγηκε τοσο τραγανη.
Βουτυρωσα μια κουμπωτη φορμα και την πασπαλησα με τριμμενη φρυγανια. Εκοψα εναν δισκο απο την ζυμη για πατο, και χοντρες λουριδες για πλαινα. Τα συναρμολογησα στη φορμα και προσθεσα ακομη 3 γεματες κουταλιες τριμμενη φρυγανια στον πατο της μηλοπιτες πριν προσθεσω την γεμιση. Πανω απο τα μηλα απλωσα και τις 3 κουταλιες μαρμελαδα βερυκοκο.
Εφτιαξα διακοσμητικες λουριδες απο την ζυμη και γεμισα την μηλοπιτα απο πανω με αμυγδαλακι φιλε.
No comments:
Post a Comment