Tuesday 19 June 2007

Οχι δεν ειναι προσκλητηριο γαμου


ειναι μια φανταστικη φωτογραφια που εβγαλε η κολλητη μου, μιας τουρτας ασπρης σοκολατας με kirsch. Η γεμιση αυτη ειναι μαλλον απαλη στην γευση και χρειαζεται κατι εντονο (σαν το kirsch) για να αναδειχθει. Ο συνδυασμος ασπρης σοκολατας με κρεμα γαλακτος ειναι γενικα μια καλη βαση για διαφορες γευσεις οπως μαστιχα (δεν το εχω δοκιμασει ακομη), ανθονερο ή ακομη, το αγαπημενο μου, ουισκι!

Συστατικα για το παντεσπανι (κλασσικο)

4 αυγα

1 φλυτζανι ζαχαρη

1 φλυτζανι αλευρι

1 κουταλακι bakingpowder

Εκτελεση για το παντεσπανι

Χτυπαω τα αυγα με την ζαχαρη πολυ πολυ καλα (για κανενα 10λεπτο). Αφρατευουν εντυπωσιακα και τριπλασιαζονται σε ογκο. Αυτος ο ογκος κανει και το παντεσπανι αφρατο. Το bakingpowder απλα, κατα την γνωμη μου, «υποβασταζει» το συστημα. Διπλωνω απαλα το αλευρι που εχω κοσκινισει με το bakingpowder και ψηνω για μια ωρα παριπου (50 λεπτα πανω κατω) σε μετριο φουρνο. Παντως τοαλευρι πραγματικα το κοσκινιζω για το παντεσπανι-και γενικα παντα οταν πρεπει να το διπλωσω σε ενα μιγμα. Εχει μεγαλη διαφορα και πιστευω πως αξιζει τον κοπο.

Συστατικα για την γεμιση

3 φυλλα ζελατινη (περιπου 5 γρ)

250γρ λευκη σοκολατα

140 κρεμα γαλακτος

500 κρεμα γαλακτος χτυπημενη softpeaks

Διπλο kirsch (50μλ περιπου)

Ζεσταινω τα 140γρ κρεμας και λιωνω προσεκτικα την ασπρη σοκολατα. Η ασπρη σοκολατα ειναι υπερευαισθητη στην ζεστη και θελει πολυ μεγαλη προσοχη στο λιωσημο. Μουσκευω την ζελατινα σε κρυο νερο και την λιωνω στο ζεσταμενο (οχι βρασμενο φυσικα) kirsch. Ανακατευω το kirsch με το μιγμα της σοκολατας και διπλωνω απαλα και την μισοχτυπημενη κρεμα γαλακτος.

Καλα ειναι να κρυωσει καλα η γεμιση πριν αρχισω να συναρμολογω την τουρτα. Ραντισα το παντεσπανι με λιγο σιροπι απο κονσερβα κερασια και μια ιδεα kirsch.

Η γεμιση ειναι αρκετα ρευστη και θα στερεοποιηθει μονο οταν η ζελατινη αρχισει να πιζει, οποτε ειναι απαραιτητο να συναρμολογησω την τουρτα σε τσερκι η φορμα που ανοιγει (αυτες με την γυαλινη βαση ειναι ιδανικες-κριμα που δεν εχω).

2 comments:

Juanita La Quejica said...

Πραγματικά υπέροχη φωτογραφία!

kiki said...

Σαν κάρτα είναι!