Sunday 10 June 2007

Γευση απο ελευθερο καμπιγκ

Ενα απο τα λιγα πραγματα που δεν βρισκω πουθενα, ουτε καν στον Τουρκο μπακαλη, ειναι η βανιλια υποβρηχιο. Μια τοσο καλοκαιρινη γευση που δεν εμεινε στα παιδικα χρονια.


























Υλικα

1 κιλο ζαχαρη

1 φλυτζανι νερο

Χυμο λεμονιου (περιπου δυο κουταλιες της σουπας)

5 φακελακια βανιλλια

Εκτελεση

Εβαλα την ζαχαρη με το νερο να βρασουν και να δεσουν μεχρι το ‘hard ball stage που λεει και η αγαπητη μου Ντελια. Αυτο ειναι το σταδιο οπου οταν μια σταγονα σιροπι πεσει στο παγωμενο νερο αμεσως ‘πετρωνει’. Μετα κατεβασα το σιροπι απο την φωτια, εριξα το λεμονι και τις βανιλιες και ανακατεψα λιγακι. Οταν το σιροπι μισοκρυωσε το ανακατεψα καλα καλα μεχρι να κρυσταλωσει παλι η ζαχαρη και το εβαλα σε βαζακι. Δεν εγινε παντως μαλακο και μαστιχωτο σαν το υποβρηχιο που αγοραζουμε. Νομιζω πως θα βοηθουσε αν ειχα χρησιμοποιηση και ενα βαζακι γλυκοζη (και μισο νερο) η λιγη γλυκερινη. Παντως θα την αξιοποιησω αυτη την βανιλια με τον ενα η αλλο τροπο.

4 comments:

Αρχοντία said...

Καλησπέρα! Δεν ήξερα οτι μπορεί να φτιάξει κανείς βανίλια!!!
Είχα δει μια πολύ ωραία συνταγή στο Μαμαλάκη, τα "βενιζελικά". Σοκολατάκια τυλιγμένα σε βανίλια. Την έχει και στο site.

kiki said...

Παρόλο που το έχω προσπαθήσει 2-3 φορές, ούτε εμένα μου γίνεται όπως η αγοραστή. Την τελευταία φορά όμως, για να μην πάει χαμένο αυτό το ωραίο γλάσο (γιατί με τέτοιο έμοιαζε) το έβαλα μέσα σε κεικ για γέμιση...και από πάνω για στόλισμα.

Μελενια said...

Πολυ ωραιες ιδεες! Τα βενιζελικα τα ειχα ακουσει και απο την μαμα μου (πιθανοτατα απο την ιδια εκπομπη του Μαμαλακη) ομως δεν φανταστικα ποτε να βαλω γλασο μεσα στο κεικ. Πως θα το κανω αυτο ακριβως? Μια φορα προσπαθησα να βαλω μαρμελαδα μεσα/πανω σε κεκακια και εγινε χαμος. Η μαρμελαδα βουλιαξε και κολλησαν τα κεκακια. Ο,τι προταση εχετε καλοδεχουμενη

kiki said...

Λοιπόν, όταν αποφάσισα ότι η βανίλια θα πήγαινε για γλάσσο έκανα το εξής:
έφτιαξα ένα κέικ και το άφησα να κρυώσει. Όταν κρύωσε καλά, το έκοψα στη μέση, έβαλα το γλάσσο (αν είναι πολύ σφιχτό, ζέστανέ το να μαλακώσει) και ξαναέβαλα το πάνω μέρος του κέικ που είχα σηκώσει. Από πάνω, πάλι με χλιαρό για να μπορεί να απλωθεί το γλασσο, έκανα σχέδια (ή το καλύπτεις όλοκληρο αν θες). Αν είναι πολύ ζεστό το γλάσσο θα σου γλυστράει. Αν είναι πολύ κρύο δε θα απλώνεται. Χλιαρό ώστε να μπορείς να το απλώσεις. Το πήγα σε επίσκεψη και έκανε μεγάλη εντύπωση.