Thursday 14 June 2007

Περιπετειες καλοκαιρινης νυχτας

Αυτα τα μπισκοτακια ειναι το οικογενειακο μας αλμπουμ. Τα φτιαχνουμε απο χρονια, απο τοτε που οι γονεις ηταν νεοι και τα παιδια μικρα. Την πρωτη φορα που τα δοκιμασαμε ειμασταν διακοπες στην Ολυμπιαδα στο σπιτι του θειου μου. Οι ‘γονεις’ (μαμα, μπαμπας, θεια, θειος) ηταν στην κουζινα και γελουσαν, τα παιδια (οι τεσσερις ξαδερφουλες-μικρε δεν σε ξεχασα: δεν ειχες γεννηθει ακομη) ειμασταν στο σαλονι και παιζαμε ‘τραγουδιστηρια’. Τα μπισκοτακια πηγαιναν απο το κακο στο χειροτερο: κολουσαν στο μηχανακι, απλωναν υπερβολικα στο ψησιμο και οι γονεις γελουσαν και γελουσαν.

Πολλα αλλαξαν απο εκεινη την πρωτη φορα αλλα τα μπισκοτακια παραμενουν το ιδιο τζαναμπετικα και το ιδιο νοστιμα.


Υλικα (για παρα μα παρα πολλα μπισκοτακια)

700 γρ. μαργαρίνη μαλακή
7 αυγά
500 γρ. άχνη
2
baking powder
3 βανίλιες
1300γρ. αλεύρι περίπου (εξαρταται απο τι σχημα θελουμε)

Εκτελεση

Ανακατεψα τα 5 πρωτα υλικα και αρχισα να προσθετω αλευρι. Τα μπισκοτακια αυτα γινονται το ιδιο ομορφα με κορνε, με το μηχανακι για μπισκοτακια η με κουπ πατ. Η ποσοτητα του αλευριου αλλαζει λιγακι καθως η ζυμη δεν μπορει να ειναι πολυ σφιχτη για το κορνε ουτε πολυ μαλακια για τα κουπ πατ. Παντως αν η ζυμη δεν εχει αρκετο αλευρι τα μπισκοτακια απλωνουν υπερβολικα και χανουν το σχημα τους. Τα εικονιζομενα ειναι φτιαγμενα με κορνε και εχουν αρωμα λεμονι (Dr Oetker). Οταν εφτιαξα την ζυμη (να ξεκολλαει απο τα τοιχωματα του μπωλ) την εβαλα στο ψυγειο να ξεκουραστει. Εψησα τα μπισκοτακια σε μετριο προς δυνατο φουρνο με αερα (190) για περιπου 10 λεπτα. Ψηνονται πολυ γρηγορα και μολις ροδιζαν τα εβγαζα απο τον φουρνο. Χαρισα και μερικα στην συναδερφο μου που φανηκε να της αρεσαν.

1 comment:

elsa said...

ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΜΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΓΥΡΝΟΥΣΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΣΩ.ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΕΛΕΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ